Minder werken maakt niet gelukkiger

Zuid-Korea heeft onlangs de 5-daagse werkweek ingevoerd, waardoor zaterdag niet langer een officiële werkdag is. Daarnaast hebben ze ook het aantal wekelijkse uren teruggebracht van 44 naar 40 uur in de week. Je zou denken: minder dagen en minder uren werk, dan houden mensen meer tijd over voor leuke dingen. En van leuke dingen doen word je gelukkiger, toch? Dat was tenminste de bedoeling van het nieuwe beleid. Mensen meer tijd geven om zich te ontspannen, waardoor werknemers minder snel uitgeput raken en er minder ongelukken plaatsvinden op de werkvloer. Met in het achterhoofd een groei van de economie realiseren. Helaas was dat niet helemaal wat er gebeurde. Robert Rudolf, een onderzoeker van de Korea Universiteit in Seoul, bekeek de resultaten van de ‘Korean Labo Rand Income Panel Survey’. Een uitgebreide nationale enquête onder Koreaanse huishoudens die tussen 1998 en 2008 werd afgenomen. Volgens de deelnemers aan de enquête zorgde de veranderingen niet voor een grotere levenstevredenheid, dit geldt voor zowel mannen als vrouwen. Al zien de vrouwen korter werken als een positieve ontwikkeling. Ze worstelen vaak met de werk/privé balans en dit zou een stap in de goede richting zijn. Maar de kortere werkweek zorgt ook voor extra stress doordat dezelfde werkbelasting in minder uren uitgevoerd moet worden. Een kortere werkweek levert dus niet de positieve gevolgen op die verwacht werden en het lijkt erop dat dit komt door de extra stress die komt kijken bij minder uren om hetzelfde werk uit te voeren.

Bron(nen):   Time      

3 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. Apekool

    “Maar de kortere werkweek zorgt ook voor extra stress doordat dezelfde werkbelasting in minder uren uitgevoerd moet worden.”

    Ja, dank je de koekoek, da’s dus een behoorlijke sigaar uit eigen doos.

  2. AT

    Zelf maak ik wel regelmatig weken van tussen de 70 en 80 uur…en met plezier. Ik ken er genoeg die 36 uur werken en alleen maar aftellen naar het eind van de dag.
    Ik denk dat juist langere werkweken, maar met de mogelijkheid om hier voor een groot deel zelf de planning voor te maken veel beter werkt. Dus werken wanneer het jou uitkomt, of dat nu ‘s morgens of om 04:00 ‘s nachts is, als de doelstelling maar gehaald wordt. Dan heb je zelfbeschikking en je voelt je meer verantwoordelijk voor het werk dat je doet. De 09:00-17:00 mentaliteit is eigenlijk van de zotte.

Reacties niet toegestaan