Alpe d’Huzes stichting doet bijna niets tegen kanker, maar maakt wel veel geld op

De strijkstok van Alpe d'Huzes wordt steeds langer. De stichting waar de ophef begon, Inspire2Live, blijkt niet alleen 3 ton aan oprichter Coen van Veenendaal te hebben overgemaakt, maar besteedt sowieso amper geld aan de bestrijding van kanker. Van de 1,6 miljoen euro die de stichting heeft uitgegeven ging 2 ton naar kankeronderzoek en de rest naar 'management fees', reizen en congressen. Dat onthulde Nieuwsuur.   Van Veenendaal en mede-oprichter Peter Kapitein begonnen in 2010 met Inspire2Live om internationaal geld op te halen voor de beste kankeronderzoekers te wereld, zodat kanker in 2020 niet meer dodelijk zou zijn. De 200.000 euro die daaraan is besteed, is echter ruim minder dan de 'management fees' aan Van Veenendaal. Onderzoekers vertelden Nieuwsuur dat zij van Kapitein en Veenendaal te horen hebben gekregen dat geld geen probleem was en dat Inspire2Live genoeg had voor baanbrekend onderzoek: wel 300 miljoen. Kapitein werkt fulltime op de communicatie-afdeling van de Nederlandsche Bank. DNB heeft hem sinds 2009 vrijgesteld om drie dagen per week, met behoud van een salaris van zo'n 63.000 euro per jaar, fondsen te werven voor Inspire2Live voor kankeronderzoek en om wetenschappers samen te brengen. Ook bijvoorbeeld reiskosten werden door de bank betaald. DNB erkent in een reactie dat het 'moeilijk is om via de traditionele manier van fondsenwerving geld binnen te krijgen. Dat blijkt meer tijd en inspanning te vergen dan eerder aangenomen, maar Inspire2Live - en dus ook Peter Kapitein - blijven zich hiervoor inspannen.'  

9 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. zo maar iemand

  Eerst Pink Ribbon, nu dit. De ellendige ziekte van een ander is de perfecte manier om rijk te worden voor sommigen. Bestuurders en stichtingen zijn tot op het bot rot.

  • Heldoppantoffels

   Tja de cultuur in de top van het bedrijfsleven is ook verrot. Egoïsme viert hoogtij, ik vind het tijd dat de mensheid zichzelf eens goed aankijkt in de spiegel en gaat nadenken over de toekomst die wij willen creëeren.
   We vinden vrijwel allemaal dat het niet langer zo kan met het graaien, onder valse voorwendselen met oorlogen starten, afluisteren, etc etc en het excuus dat WE er toch niets aan kunnen doen is ook bijna over de houdbaarheidsdatum.

   (in antwoord op zo maar iemand)
 2. catchit64

  Nou, was 2013 de laatste editie van dit evenement?

 3. Herman

  Grote sommen geld ter beschikking maakt zwakke mensen corrupt en lokt graaiers aan.

 4. BeelaTeismar

  Eerlijkheid en oprechtheid kom je niet tegen bij projecten waar miljoenen in omgaan. Je kan het zien als een hele grote prooi waar de aasgieren boven zwermen. Op een gegeven moment duiken ze naar beneden en graaien wat ze pakken kunnen. Het is hun instinct. Het idealistische beeld dat al die miljoenen keurig overhandigd worden aan het integere kankeronderzoeksbedrijf is een illusie. Geld maakt meer kapot dan je lief is. Hoeveel prachtige initiatieven worden in de kiem gesmoord omdat het niet economisch niet rendabel is? Geld heeft de macht, en wij zijn de slaven.

 5. Emile cavallo

  Doet me hieraan denken plus nog de belasting constructies die hij erop na houdt via NL

  http://rechtsactueel.com/2011/09/02/multimiljardair-bono-bekritiseert-belgie-maar-is-zelf-ettelijke-malen-erger/

 6. hans van der waal

  Mijn zoon Kasper van der Waal heeft drie jaar geleden, 5x Alp ‘d Huez gereden, de stichting waar mijn neefje nu voorzitter van is. Mijn zoon zei toen al Pa niks tegen me neefje, maar die andere gasten ik vertrouw ze voor geen meter. En heeft ook niet meer meegedaan. Maar in dat jaar werd er als ik me goed herinner 25-30 miljoen opgehaald, verleden jaar 25-30 miljoen en dit jaar ook zo’n bedrag. Als uw cijfers kloppen en daar ga ik vanuit, dan moeten ze daar toch nog op een gigantische berg poen zitten.
  Dus laat de stichting met jaarrekeningen komen plus een balans (alles geverifieerd door een betrouwbare accountant) en dat op hun website publiceren.
  Dus beste Johan ik weet niet of je dit leest, ik zou zeggen en pak je verantwoordelijkheid en doe dit en maak schoon schip. En geen loze communicatie praatjes op de TV, die horen we al genoeg van totaal onbetrouwbare politici.
  Kijk en ik realiseer me best, dat bij zo’n evenement, wat een enorme organisatie vergt er betaald moet worden aan mensen, die daar dag en nacht mee bezig zijn. Maar geen tonnen een beloning van 50.000-70.000 euro per jaar op fulltime basis, dat lijkt me redelijk.
  En ik vertrouw er nog steeds op, dat je een waardige kleinzoon bent van je opa Jan van der Waal en je vader Gijs, zo niet dan is hier het laatste woord nog niet over gezegd.
  Dus ik zou zeggen, maak schoon schip in die zooi.
  En zolang je die cijfers niet publiceert, dan doneer ik geen dubbeltje meer en raad ik iedereen aan, dat ook niet te doen.

 7. hans van der waal

  Beste mensen ik heb de jaarrekening van 2011 nagekeken, die op de website. En in dat jaar was mijn neefje voor het eerst totaal verantwoordelijk. Niets aan de hand en een dikke 24 miljoen afgedragen, aan het kankerfonds. Dus aanpakken die malversaties van oud bestuurders. Maar nu niets meer aan de hand. En loop zelf die jaarrekening maar na.

  http://www.opgevenisgeenoptie.nl/media/overad6/docs/Jaarverslag2011.pdf

  Dus volgend jaar weer gewoon doneren!!!!!!

Reacties niet toegestaan