Peiling PvdA in jaren niet zo slecht

Als er nu verkiezingen zouden worden gehouden, zou de PvdA slechts 12 zetels halen. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond die hij zondag heeft gepubliceerd. Dat is minder dan het absolute dieptepunt van 13 zetels, die de partij in een peiling in 2009 haalde.

De partij van leider Diederik Samsom heeft 38 zetels in de Tweede Kamer, maar zou daar dus het leeuwendeel van verliezen volgens de peiling. Coalitiegenoot VVD doet het evenmin goed in de peiling van De Hond. De partij verliest 21 van de huidige 41 zetels. Daarmee komt de huidige coalitie op een totaal aantal zetels van 32, eveneens een dieptepunt.

Samsom en Rutte doen het ook als politieke leiders niet goed, zo blijkt verder uit het onderzoek. Ze krijgen respectievelijk een 3,9 en een 4 als beoordeling van de Nederlanders, als het aankomt op het vertrouwen dat ze hebben in de kopstukken. Over de hele linie is het vertrouwen in partijleiders flink gedaald ten opzichte van een jaar geleden.

Ook PVV-leider Geert Wilders scoort bijvoorbeeld een 4,1, maar zijn partij zou wel ruim de grootste worden volgens de huidige peiling. Met 31 zetels zou runner-up SP (24 zetels) ruim worden verslagen.

De peiling van De Hond wordt via internet gehouden onder ten minste 2500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld. De peildagen zijn vrijdag en zaterdag.