Vissen in Woudrichem: ‘Als ze een piemeltje had gehad, was ze wel welkom’

Mevrouw Nanka van de Meer is nieuw in Woudrichem. En ze wil vissen. Dat treft want er is in haar nieuwe woonplats veel visrijk water. Ze wil dan ook lid worden van visserijvereniging De Hoop. Ze kreeg echter te horen dat ze geen lid kan worden omdat ze een vrouw is. Vrouwen mogen niet vissen. Dat is geen discriminatie, zegt het bestuur. Dat is de traditie. De visvereniging bestaat al 100 jaar en die is weer de opvolger van het vissersgilde dat nog veel langer bestaat en al die tijd was helder: mannen mogen vissen, vrouwen niet "Mens waar ben je mee bezig", is de reactie van oud voorzitter Johan Combee: "we hebben niets tegen vrouwen. Het staat al meer dan honderd jaar in de statuten en dat willen we vanuit historisch besef zou houden. En een nieuw lid moet man zijn en één jaar en zes weken in Woudrichem wonen." Op de vraag van omroep Brabant of Nanka lid na had mogen worden na 1 jaar en zes weken als ze een piemeltje had gehad, antwoordt de huidige voorzitter Jeroen Wyatt bevestigend: "met een piemeltje was het een man en dan mag je lid worden". De statuten en het huishoudelijk reglement van visserijvereniging De Hoop die Nanka wilde hebben krijgt ze om dezelfde reden ook niet: ze is een vrouw. Ze heeft inmiddels aangifte gedaan bij de politie en een gesprek gehad met een Officier van Justitie. Nanka van de Meer gaat een civiel rechterlijke procedure starten en ze stapt wegens discriminatie ook naar het College voor de rechten van de Mens. Ze zegt door te gaan tot aan de hoogste rechter.

15 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. marianne martens

  Goed zo, Mevrouw Nanka van der Meer, U heeft volkomen gelijk, bij een landelijke handtekenactie of iets op petitie.nl of anders, zet ik mijn handtekening. Hoop wel dat U er prettig blijft wonen.

 2. IwanovKapotjeplov

  Pfff, wat een overreactie van deze mevrouw. En de kosten van al die nodeloze rechtsgangen, wie mag dat weer betalen? Richt toch gewoon zelf een visclubje op, op moderne leest geschoeid. Klaar. Alleen om te kunnen en mogen vissen met netten op de grote rivieren rond de vestingstad moet je lid zijn van de vermadelijke visclub De Hoop.

  • Karel Kritisch

   Rechtsgangen betaal je zelf of je rechtsbijstandverzekering waar je voor betaalt he.

   (in antwoord op IwanovKapotjeplov)
   • IwanovKapotjeplov

    Ja, je betaald je eigen advocaat. Maar de rest van het circus (rechters etc.), betaalt de staat.

    (in antwoord op Karel Kritisch)
    • Karel Kritisch

     U bent niet goed geinformeerd: De kosten voor een procedure bij civiele zaken en bestuursrechtelijke zaken betaalt u in principe zelf. Tenzij de rechter beslist dat de verliezende partij deze kosten moet betalen. De kosten van dit ‘circus’ heten ‘griffierechten’.
     Dus maakt u zich geen zorgen, mevrouw gaat dit zelf betalen.

     (in antwoord op IwanovKapotjeplov)
  • FritsB

   Nee, geen overreactie. Deze visclub heeft een monopolie en sluit daarvan vrouwen uit omdat ze vrouw zijn. Er is dus geen alternatief. En de reden is onzinnig. Mevrouw Van der Meer kan natuurlijk het voorbeeld van Bradley Manning volgen en verklaren dat ze voortaan als Karel door het leven gaat …

   (in antwoord op IwanovKapotjeplov)
   • IwanovKapotjeplov

    Deze vrouw kan en mag gewoon gaan vissen als ze dat wil want dit betreft
    helemaal niet de plaatselijke visvereniging om een hengeltje uit te gooien. Ze kan gewoon lid worden van de visclub en met een vispas in alle vergunde wateren gaan vissen.

    “De Hoop” is meer dan alleen hengelsport, en mocht mevrouw toch lid mogen worden na gerechtelijke procedures dan mag ze echter op een zeer beperkt klein stukje op de Maas vissen en niet daar buiten. “De Hoop” is een op zich eigen staande vereniging waar je geen vispassen krijgt. Wilt mevrouw buiten dit gebied vissen, bijv, de grachten van woudrichem, zal
    ze toch ook lid moeten worden van de plaatselijke hengelsportvereniging.

    (in antwoord op FritsB)
   • bierneus

    Hoezo monopolie? Mag je alleen in Woudrichem en omgeving vissen als je lid bent van die club? Lijkt me sterk

    (in antwoord op FritsB)
  • nanka van der meer

   Mocht u het zonodig willen weten?! Gewoon uit de eigen knip en niet zonder verdiensten. Nanka

   (in antwoord op IwanovKapotjeplov)
  • nanka van der meer

   Nee hoor integendeel maar u bent waarschijnlijk een mannetje dus heeft u dat probleem ook niet.
   Bovendien is het zogenoemde viswater van de Staat der Nederlanden
   Wees gerust want de Staat heeft maatregelen getroffen en het heeft u als burger geen cent gekost alleen voor mij hoge advocaatkosten
   Met als resultaat dat ik nu eindelijk mijn hengeltje kan uitgooien.

   (in antwoord op IwanovKapotjeplov)
 3. Robert Werndly

  Mogen mannen dan niets meer voor zichzelf houden?

  • zo maar iemand

   Nou, inderdaad zeg! Eerst willen de vrouwtjes studeren, stemrecht en gelijk loon, en nu dit! Waar moet dat heen met het superieure mannendom!

   (in antwoord op Robert Werndly)
 4. Karel Kritisch

  Woonplats, zou houden, Nanka lid na had mogen worden.. Geer let eens op je spelling. Het is niet de eerste keer maar dit is echt heel slordig hoor.

 5. knier

  Traditie?
  My ass!
  Vroeger hadden ze ook een traditie om heksen op een brandstapel te verbranden,dat soort regionale gebruiken zijn toch ook afgeschaft.
  Zeker als er economische belangen mee gemoeid zijn is dit soort discriminatie uit den boze.
  Nou is dat Woudrigem natuurlijk wel een pareltje op de kroon van de Biblebelt,maar ik zie toch liever iets modernere levensopvattingen als die Neder Taliban er op na houd.

 6. catchit64

  is Woudrichem ook een Biblebelt dorp, dan snap ik die opvatting wel want dan is dat nog het enige wat ze over hebben nu de SGP de exclusiviteit kwijt is.

Reacties niet toegestaan