Zwembond: weg met de schoolslag voor het zwemdiploma

De nationale zwembond KNZB opent de aanval op het  ABC-zwemdiploma. In 2014 komt de bond met een eigen zwemdiploma en een zwemlijn waarin de huidige lesmethode op de schop gaat: kinderen beginnen niet met schoolslag, maar met borst- en rugcrawl. Ook kunnen ze hun zwemdiploma in tien maanden halen. Dat onthult  De Volkskrant. Sinds jaar en dag is de schoolslag de eerste (en vaak ook laatste) zwemslag die Nederlandse kinderen leren. Het is de slag die je moet gebruiken om je A-diploma te halen. Maar de zwembond vindt dat een foute keus. 'De schoolslag is een veel te complexe beweging voor kinderen om mee te beginnen', zegt Jacco Verhaeren, technisch directeur van de KNZB en voormalig coach van zwemkampioenen als Ranomi Kromowidjojo en Pieter van den Hoogenband. 'Borst- en rugcrawl zijn eenvoudiger. In landen zoals de VS, Australië en Frankrijk beginnen kinderen al jaren met die zwemslag - en met succes.'

Bron(nen):   De Volkskrant      

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Joseph Morika

  De reden om toentertijd voor de schoolslag te kiezen was dat ook de leerlingen met watervrees moesten leren zwemmen. Het is dus (itt tot bij veel buitenlanden) niet de bedoeling om de besten zo snel mogelijk te leren zwemmen (om later medailles te halen etc.) maar om kinderen die in het water vallen te leren niet in paniek te raken en bij de kant te kunnen komen. In het buitenland gaat het om een goede top te kweken, in ons waterrijke land is het de bedoeling om het niveau aan de onderkant zo ver mogelijk op te krikken, en de schoolslag is dan beter geschikt omdat dat makkelijker aan te leren is met het gezicht boven water. Zie trouwens ook Haanstra, http://www.youtube.com/watch?v=ODrq25-OKyo

  • RHK

   Ik denk dat je hier een belangrijk punt hebt.

   Tegenwoordig is alles voornamelijk competitief en wordt het meer een race wie het eerste zijn/haar diploma’s heeft. In het verleden hoorde zwemmen gewoon bij de schoolse activiteiten en in dat kader denk ik nog steeds dat men de juiste aanpak had met schoolslag en een plank in je handen bij het eerste watercontact.
   Zo ingewikkeld is de schoolslag nu ook weer niet want wij hebben het ook zo geleerd, waarom kunnen de kinderen van nu dat dan ook niet?

   Nu wil men zoveel mogelijk kinderen zo snel mogelijk laten afzwemmen, maar vraag dan niet hoe slordig en slecht ze dan hun slag doen. Beetje vreemd dat de KNZB zichzelf nu een brevet van onvermogen geeft door te zeggen dat ze het vanaf het begin “fout” hebben gedaan….

   (in antwoord op Joseph Morika)
   • André Somers

    “Ze” hebben het niet fout gedaan. De zwemlessen gingen altijd buiten de KNZB om. De KNZB was van de zwemverenigingen en de wedstrijden, maar zwemlessen hebben ze zich niet eerder echt mee bemoeid.

    (in antwoord op RHK)
    • Joost van Kempen

     Dat is niet waar: het ZwemABC is een gezamenlijk initiatief van een groot aantal partijen waaronder de KNZB. Veel lokale verenigingen die zijn aangesloten bij de KNZB geven zwemlessen als kweekvijver voor het wedstrijdzwemmen én om de clubkas te spekken. Ze hebben tot op heden ook nog altijd een bestuurszetel in de Nationale Raad voor de Zwemdiploma’s, die over de inhoud en kwaliteit gaat van het ZwemABC. Blijkbaar konden ze het daar niet winnen, maar in plaats van er dan meteen uit te stappen, zetten ze er een 2e diplomalijn naast. Beetje kinderachtig, wees dan echt stoer en stap ook meteen uit de NRZ. Nu maken ze een diplomalijn belachelijk waarvan ze zelf nog steeds mede-bestuurslid zijn?!

     (in antwoord op André Somers)
  • André Somers

   Heel goed punt, maar is dan wellicht een rugslag niet effectiever? Daar houdt je ook je gezicht boven water, het is eenvoudiger en minder vermoeiend (in mijn ervaring althans).

   (in antwoord op Joseph Morika)
   • Joseph Morika

    Denk je werkelijk dat dat bange jongetje van Haanstra’s film op zijn rug durft te gaan liggen? (zonder contact met de vloer van het zwembad dus) Bovendien kun je niet goed je richting bepalen als je in het kanaal gevallen bent (en als kind dus ook al half in paniek bent) en je op je rug in het water gaat liggen.

    (in antwoord op André Somers)

Reacties niet toegestaan