Lesbische vrouwen vallen buiten de boot

Vaak wordt gedacht dat verschillende minderheden het goed met elkaar kunnen vinden. Het idee is dan: de ene minderheid zit in het verdomhoekje, de andere  minderheid ook, en dat schept een band.
Helaas, meestal is het leven nog wreder dan u denkt.
Want dikwijls blijkt het helemaal geen pais en vree te zijn tussen al de groepen die in de hoek zitten waar de klappen vallen. Dan blijken Marokkanen neer te kijken op Turken. En vice versa trouwens. En vinden gehoorgestoorden dat de blinden teveel subsidie krijgen. En ergeren Friezen zich aan de lelijke klank van het Groningse dialect.
Vandaag vinden we in Trouw een nieuwe illustratie van onze stelling. Ja, waar anders zult u denken. Want er is in de hele wereld geen tweede krant die zo uitgebreid stilstaat bij de noden en lasten van eenieder die wel eens een beetje tegenslag in zijn leven heeft.
In Trouw schrijven 2 vrouwen dat de lesbo's behoorlijk in het verdomhoekje zitten en dat dreigt u weleens te vergeten, omdat die homo's zoveel lawaai maken. Nu weer met die botenparade. Ja, de vrouwen hebben vandaag weliswaar hun eigen bootje, maar toch dreigen ze buiten de boot te vallen. Het staat er echt!
Reden?
"Lesbische vrouwen vormen een weinig opvallende groep."
Klopt als een bus. Je ziet ze vaak niet staan in hun grauwe goed. Zelfs als ze hand in hand lopen, vallen ze nog niet op en dat kun je van veel homo's niet zeggen. Als er één groep mensen is, die weet hoe je moet opvallen. Enfin, kijkt u vanmiddag zelf maar.
"In veel landen is discriminatie van en geweld tegen homo’s, lesbiennes, biseksuele vrouwen en transgenders aan de orde van de dag," gaat Trouw verder. En daarbij zou geweld tegen vrouwen nog vaker voorkomen dan tegen mannen.
Zou het? Het artikel noemt niet 1 concreet voorbeeld, dus we moeten hier zelf even bij stilstaan. En denken dan: als homofilie in zoveel landen taboe is, is het toch juist een voordeel dat je zo onzichtbaar bent als de lesbo's van zichzelf zeggen. Dan heb je toch juist met minder geweld te maken? Moet Trouw toch eens uitleggen hoe dat precies zit.
Verder, en dat is een puntje van kritiek richting media, wordt er wel vaak geschreven over geweld tegen homo's, maar wordt geweld tegen lesbo's al te vaak genegeerd. Pure discriminatie, wat Welingelichte Kringen betreft.
Om met een laatste grief te besluiten: "Homo-organisaties ontvangen vaak wel steun voor hiv-preventie, maar er is nauwelijks aandacht voor activiteiten van deze vrouwen."
Ja, gek he?
Zou het kunnen dat homo's veel vaker hiv hebben dan lesbo's? Bijvoorbeeld omdat bij mannen onderling penetratie plaatsvindt? Zodat je de ziekte aan elkaar doorgeeft? En klopt het dat vrouwen dit niet kunnen, hoezeer ze ook hun best doen?
We rekenen op Trouw voor het antwoord op deze moeilijke vragen.

Bron(nen):   Trouw