Het sprookje Nepal wordt bedreigd

Nepal is een sprookje, een klein land dat hoog in de Himalaya een speciale aantrekkingskracht heeft op bezoekers uit het buitenland. Maar na een decennium van burgeroorlog, corruptie en de afwezigheid van een samenhangend milieubeleid gaat het sprookje gebukt onder donkere wolken – van de luchtvervuiling.
Het dragen van mondkapjes is in de hoofdstad Kathmandu even gewoon geworden als het dragen van een zonnebril, meldt The Washington Post in een reportage over de ecologische ramp die zich in Nepal aan het voltrekken is. Want het blijft niet bij luchtvervuiling alleen. De bossen verdwijnen ook in hoog tempo, zowel door boeren op zoek naar land als door houtkappers op zoek naar waardevol hardhout.
"Politici dachten dat het beschermen van het milieu op een of andere manier anti-vooruitgang was, tegen arme mensen. Maar mensen uit de hele wereld komen naar Nepal, dromen van Nepal, dankzij het natuurschoon," zegt Gagan Thapa, een parlementslid en milieubeschermer. "Onze beleidsmakers moeten dat gaan begrijpen."

Bron(nen):   The Washington Post