Het nieuwe naaktlopen

De nieuwe nudist is opgestaan. En hij lijkt niet op zijn oude voorganger, behalve natuurlijk dat hij zijn kleren heeft uitgedaan.
De oude nudist gaat in de zomer maar al te graag naar een nudistenkamp waar hij tussen soortgenoten in zijn nakie kan rondlopen. Met niets om het lijf, behalve zijn sokken en een paar lelijke sandalen.
Kom daar eens om bij de nieuwe nudist die in The Times aan het woord komt. Een groep studenten uit Manchester begon een site die Skinbook heet en waarop jonge naaktlopers met elkaar in contact kwamen. Het waren er in korte tijd heel veel. Mensen die er van houden de kleren uit te trekken maar graag een beetje onverwacht - en niet op van die ouderwetse campings. Buiten allerlei oude viezerikken die van de site moesten worden geweerd, was de respons groot.
Kenmerk? Mensen die op een moderne individuele manier hun naake plezier willen beleven. Soms op hun eentje thuis, soms in groepsverband. Zonder allerlei beginselen en principes die de oude naakte hardliners propageren. Aan het strand met anderen? Desnoods, maar dan op hippe pekken op Ibiza en Mykonos.
Waar de nieuwe trend vandaan komt? De antwoorden zijn opvallend ouderwets. Naakt is een normale staat, zegt de een. Het is zo natuurlijk, meent de ander. Of kleren staan ons verbond met de natuur in de weg, aldus een derde . En naakt zwemmen niet te vergeten, dat voelt zo verschrikkelijk gezond.
Als puntje bij paaltje komt, is de nieuwe naaktloper nauwelijks te onderscheiden van de oude nudist. Op die sandalen na, dan.

Bron(nen):   The Times