"Ik ben niet bang te worden gegeseld"

Lubna Hussein zal 40 slagen krijgen als de rechtbank in Sudan besluit dat een broek dragen schandelijk is. The Observer sprak met haar in het restaurant in Khartoum waar Lubna (een weduwe van ergens in de dertig) werd betrapt en aangehouden. Er is veel gezegd over de kwestie, maar The Observer  doet iets vanzelfsprekends: het blad is gaan praten met de hoofdrolspelster en dat was er elders nog niet van gekomen. Vandaar dat in de internationale media allerlei wilde verhalen de ronde deden, waaronder dat het zou gaan om een Christen. Wat het natuurlijk Nog Erger zou hebben gemaakt. Alleen het is niet zo.
Lubna is moslim en bidt vijf keer per dag. Maar wel in een broek.  "Ik was in dit cafe om naar een Egyptische zanger te luisteren. Ineens stond de politie binnen en namen alle vrouwen met een broek mee, vanwege indecente kleding. De andere vrouwen bekenden schuld en kwamen er met 10 slagen en een kleine boete af. Ik vroeg om een advocaat en liet de zaak voorkomen."
En ze zorgde dat de wereld van de zaak weet kreeg.
"Ik ben niet bang voor 40 slagen. Het gaat me om de vernedering. Niet van mij persoonlijk, maar van de menselijke waardigheid. De Islam zegt nergens dat vrouwen moeten worden gegeseld als ze een broek aan hebben. Dit soort dingen gaat niet over de Islam of over religie, maar over mannen die vrouwen onderdrukken."
"Ik zal in beroep gaan, desnoods tot het hoogste gerecht. En als dan echt zou blijken dat een moslimvrouw geen broek mag dragen, dan wil ik wel 40.000 slagen krijgen."
Het interview met Lubna staat in The Observer, decennialang een van de toonaangevende Britse zondagsbladen, met een reputatie voor topjournalistiek. The Observer gaat (hoogst waarschijnlijk) binnenkort sluiten.
Het geld is op.

Bron(nen):   The Observer  Welingelichte Kringen