“Stranger, danger” – schokkend resultaat experiment met kinderlokker

Een experiment uitgevoerd door het Britse televisieprogramma Daybreak heeft ouders wakker geschud: in een park loopt een undercoverjournalist een speeltuin in en vraagt kinderen hem te helpen zoeken naar zijn hondje. De gefilmde kinderen, tussen de 5 en 11 jaar oud, gingen bijna allemaal mee, 7 van de 9 kinderen. De ouders waren op de hoogte waren van het experiment. Vlak voor de aankomst van de 'vriendelijke meneer' werden zij gebeld door de producer van het programma en stapten de ouders even snel de speeltuin uit om te bellen. Van een afstandje konden de ouders zien wat er gebeurde. Gemiddeld had de man maar 90 seconden nodig om de kinderen te overtuigen, ook al waren de kinderen door hun ouders al gewaarschuwd voor vreemden. "Stranger, danger." Een moeder wiens zoontje meeging met de kinderlokker; "Het was extreem moeilijk voor me om hieraan mee te doen. Hij ging zo snel zo ver weg. Ik had nooit gedacht dat hij zo makkelijk met iemand zou meegaan zonder fysiek contact." De programmamakers verklaren dat het belangrijk is dat kinderen ook weerbaar worden gemaakt tegen mensen die zich vriendelijk voordoen. Dat is niet makkelijk, aldus het Belgische Child Focus dat reageert op het experiment. "Normaal gesproken zijn de ouders in de nabijheid, mag ik hopen. Toch is het belangrijk dat kinderen alert gemaakt worden. Makkelijker gezegd dan gedaan, want kinderen worden vaak toevertrouwd aan mensen die ze niet kennen: de juf op de eerste schooldag, de voetbaltrainer bij de eerste training. Kinderen zijn dat een beetje gewend." Hier vind je link naar het filmpje.

Bron(nen):   AD      

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. kletsmajoor

  In plaats van allerlei idealen op kinderen te projecteren, zoals weerbaar zijn tegenover vreemden, lijkt het me beter de realiteit onder ogen te zien. Die is dat kinderen op die leeftijd nog niet ver genoeg ontwikkeld zijn om weerbaar te zijn tegen de sluwheid van kwaadwillende volwassenen. De ouders moeten dus waken voor de veiligheid van hun kinderen, natuurlijk met een beetje steun van de rest van de samenleving.

  • Templein

   Die steun van de samenleving, daar mogen nog wel kritische vragen over gesteld worden. Vrij Nederland heeft een jaar geleden nog onderzocht en geconcludeerd dat de privatisering van kinderopvang vooral bedrijfjes aantrekt die bovenal uit zijn op winst maken. Alle regels ter bescherming van het kind worden met veel creativiteit tot eigen gewin aangepast. Als er bijv. niet meer dan vier baby’s aan 1 verzorgster mogen worden toevertrouwd, dan voegen ze er nog wel een paar kinderen bij van een andere leeftijd.

   (in antwoord op kletsmajoor)
 2. Robin

  Volgens mij verdrinken er op dit moment meer kinderen dan dat er ten prooi vallen aan imaginaire kinderlokkers. Zelf alert blijven en je kinderen (en jezelf) niet nodeloos bang maken lijkt mij het belangrijkste. En dit soort nutteloze TV programma’s vermijden.

Reacties niet toegestaan