Mannen zijn rookmelders

Waarom denken mannen toch zo vaak dat je iets van ze wilt, terwijl het tegendeel het geval is? In een al wat oudere aflevering van Psychology Today wordt dat raadsel opgelost.
Eerst het probleem. Experimenteel is al afdoende vastgesteld dat mannen gemiddeld de signalen van vrouwen vaak  verkeerd interpreteren. Bij een van die experimenten was er steeds een ontmoeting van een jongen en een meisje (man en vrouw) die wordt gadegeslagen via een oneway mirror door een jongen en een meisje (man en vrouw). Beide mannen denken vaak dat het meisje signalen van belangstelling voor de man uitzendt. Beide vrouwen weten zeker dat dat niet zo is. In het volle leven gebeurt dat voortdurend. Vrouwen proberen de boot af te houden, maar mannen zien dat als een aanmoediging.
Haselton and Nettle’s Error Management Theory biedt een overtuigende verklaring. Die theorie vraagt zich af wat de slechtste vergissing is die de man kan maken. Allereerst kan de man twee keuzen maken die kloppen. Hij denkt dat ze niks wil en dat is ook zo. Geen probleem. Hij denkt dat ze wel iets wil en dat klopt. Ook geen probleem.
Maar nou de twee overgebleven mogelijkheden. Hij kan denken dat het meisje iets wil en zich opdringen, terwijl het meisje niet in hem is geintereseerd. Hij maakt dat een foute inschatting en staat daardoor voor gek. Hij kan ook denken dat het meisje niks wil terwijl dat wel zo is Dan mist hij een potentiële kans op seks.
Dat laatste is uit biologisch oogpunt veel erger dan het risico op een afgang. En dus houden mannen het instinctief bij de veilige interpretatie: ze gaan er te vaak van uit dat ze kans maken. Het maakt het leven onplezierig voor vrouwen. Maar dames, er is troost voor ons: ze kunnen het niet helpen, ze kunnen niet anders, ze zijn zo geprogrammeerd.
Deze manier van risico inschatting heeft de naam van de rookmelder theorie mee gereken. Rookmelders zijn zo gemaakt dat de kans groter is dat ze alarm slaan terwijl er niets aan de hand is, dan dat ze ten onrechte geen alarm slaan. Brand is immers erger dan een alarm dat niet nodig was.
Mannen zijn dus eigenlijk rookmelders.

Bron(nen):   Psychology Today