Chávez vindt nieuw doelwit: golfbanen

"Laat ik duidelijk zijn," zei de Venezolaanse president Hugo Chávez tijdens een van zijn televisietoespraken. "Golf is een sport voor de bourgeois."
Dat is een vernietigend oordeel in de socialistische heilstaat die Chávez aan het opbouwen is. De regering heeft al de olie-industrie genationaliseerd en beslag gelegd op koffiebranderijen, veehouderijen en fabrieken die tomaten verwerken. Daar zal het wel niet bij blijven – zo voorspelt The New York Times.
De tirade tegen de golfsport heeft medewerkers van Chávez aangemoedigd tot maatregelen die sluiting beogen van de twee bekendste golfbanen in het land, die in Maracay en in Carabelleda. Daarmee zou het totaal aan gesloten golfbanen in Venezuela op negen uitkomen. De meeste gesloten golfbanen bevinden zich in de olierijke gebieden, waar de banen volgens Chávez dienen als bastions van de oude elite.
De sluiting van de golfbanen in Maracay zou ruimte moeten scheppen voor woningbouw. Opvallend is dat de belangrijkste bondgenoot van het huidige Venezuela een heel andere koers kiest: In Cuba zijn er plannen om tien nieuwe golfbanen aan te leggen, in een poging het eiland nog aantrekkelijker te maken voor toeristen.

Bron(nen):   The New York Times