De enige echte cocainebar

In Route 36 in La Paz in Bolivia komen toeristen uit de hele wereld. Het is misschien wel het beroemdste cafe van Zuid Amerika en vooral backpackers die hun school hebben afgemaakt en nu een jaar door de wereld reizen alvorens te gaan studeren, komen hier graag langs. Om ongestoord coke te gebruiken.
Dat in La Paz (op 3.900 meter hoogte) deze vorm van drugstoerisme kon ontstaan, heeft enkele redenen. Het overheidspersoneel is corrupt en wil desgewenst heus wel een oogje dicht doen. Verder is het leven in de hoofdstad van Bolivia toch al zo van 'ga je gang maar' en bovendien is de president van het land, Evo Morales, zelf een cocaboer.  En baas van een land waar de coke boomt.
Eerder deze zomer werd een zeer geavanceerde cocainewerkplaats opgerold en het heeft er alle schijn van dat Bolivia inmiddels beschikt over de allerbeste coke-laboratoria. Nam de productie van cocaine in Colombia af het afgelopen jaar (- 28 procent), in Bolivia steeg de productie met 10 procent. 
Het zijn ontwikkelingen die ervoor zorgen dat bezoekers van Route 36 ongestoord hun gang kunnen gaan. Binnen heb je tafetjes met kaarsen. Je kunt er spelletjes doen (darts, schaken, backgammon, Jenga). De toeristen hebben allemaal onderweg al gehoord dat je hier moet zijn, over het hele continent gaat de magische naam van Route 36. Ook de blogs van rondtrekkende jongeren maken reclame voor deze pleisterplaats.
Binnen is de sfeer gemoedelijk, want niemand is bang dat er een inval komt. Zodat de aanwezigen ongestoord hun portie coke kunnen kopen (15 dollar de gram) en daarna eindeloos genieten van het witte wonderspul.

Bron(nen):   The Guardian