Financial Times: “Hoe we allemaal Nederlanders werden”

Voor wie trots wil zijn op ons land is er vandaag een mooi stuk in de Financial Times waarin uit de doeken wordt gedaan dat Nederland echt een gidsland is. How we all went Dutch luidt de kop. In het stuk wordt uit de doeken gedaan dat Nederland op sommigen punten zich niets aantrekt van wat internationaal de mode is, zijn eigen gang gaat en dan uiteindelijk gelijk krijgt. Voorbeelden: er was 50 jaar een 'war on drugs', Nederland deed niet mee, en nu gaat de rest van de wereld doen wat Nederland al die tijd al deed: genuanceerd omgaan met drugs. Niet omdat de Nederlandse elite zo anders tegen drugs aankeek, maar wel omdat een praktische oplossing werd verkozen boven een strenge principiële. Hetzelfde - al ligt dat wel principiëler - geldt voor het homohuwelijk. In Nederland al volkomen geaccepteerd terwijl de rest van de wereld er langzaam aan begint te wennen. Samenvatting van het stuk: The Dutch invented much of the world of 2013: bicycles in cities, legal soft drugs and gay marriage. I suspect their next scheme to go global will be legal euthanasia. Een warme gedachte op een regenachtige zondag  

Bron(nen):   Financial Times      

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Kees Cornelder

  ‘de kunst van het de andere kant opkijken, op de juiste plek en op het juiste moment’ gek dat die krant dat hier niet heeft opgemerkt.

 2. Henrica Maria

  Vooral de laatste zin in het artikel in de FT zegt genoeg over de kijk op het Nederland van nu. Niet zo heel veel meer om “trots” op te zijn dus!

 3. jan bosscher

  Ja hoor het kan niet waar zijn, het is hier toch verschrikkelijk, nietwaar.

 4. Duuuusty

  Of eigenlijk; we kunnen trots zijn op het NL van anderhalf tot twee decennia terug, zoals de laatste zin van het artikel onthuld.

  ”Sadly although they created the world of 2013, they’re not now busy creating the world of 2033. I wonder which country has taken over as the brilliant social laboratory to the world.”

Reacties niet toegestaan