Bijna officieel: onschuldige man in VS ter dood gebracht

Er is één argument tegen de doodstraf waar niemand om heen kan, en dat is het risico dat een onschuldige wordt geëxecuteerd.
Niettemin is het een argument dat in de Verenigde Staten weinig indruk maakt op de voorstanders van de doodstraf, omdat een eerlijke rechtsgang gegarandeerd zou zijn en missers dus zijn uitgesloten. Gezegd moet worden dat er inderdaad al heel veel ter-dood-veroordeelden zijn vrijgelaten voor hun executie omdat er toch twijfel bestond over hun schuld. En nog belangrijker: nog nooit is achteraf vastgesteld dat in de Verenigde Staten iemand is geëxecuteerd die onschuldig bleek.
Maar dat laatste zou wel eens snel kunnen veranderen. De kans is aanzienlijk dat Texas de eerste Amerikaanse staat wordt die gaat erkennen dat een onschuldige ter dood is gebracht. Het gaat om de zaak van Cameron Todd Willingham, die in februari 2004 werd geëxecuteerd nadat hij in 1992 ter door was veroordeeld voor een drievoudige moord. Hij zou in zijn eigen huis brand hebben gesticht, waardoor zijn drie kinderen om het leven kwamen.
The New Yorker publiceert deze week een uitvoerige en dramatische reconstructie van de zaak van Willingham, in de beste tradities van de Amerikaanse onderzoeksjournalistiek. Vrij overtuigend wordt aangetoond dat Willingham het slachtoffer is geworden van buitengewoon amateuristische 'brandexperts' die in 1991 volkomen ten onrechte concludeerden dat er sprake was van brandstichting.
Een klein legertje aan echte experts heeft inmiddels vastgesteld dat de brand waarschijnlijk niet is aangestoken en dat het veel aannemelijker is dat het vuur is ontstaan door een kachel of kortsluiting. Wrang is het om te lezen dat de eerste van deze echte deskundigen een maand voor de executie al een rapport schreef waarin hij niets heel liet van de bevindingen uit 1991, maar dit rapport werd niet meer serieus bekeken.
Willingham is tot het einde toe blijven ontkennen dat hij de brand had gesticht. De zaak-Willingham heeft duidelijke paralellen met een bekende zaak in Nederland, namelijk die van Kevin Sweeney die in 2001 tot 13 jaar cel is veroordeeld wegens moord. Hij zou brand hebben gesticht in het huis waarin zijn vrouw lag te slapen. De veroordeling van Sweeney is omstreden en geldt als een mogelijke gerechtelijke dwaling (zie tweede link).

Bron(nen):   The New Yorker  Wikipedia