Beetje spannend: Duitsers stemmen over lot regeringscoalitie

Ongeveer 61,8 miljoen stemgerechtigde Duitsers kunnen zondag hun stem uitbrengen voor een nieuwe Bondsdag, de Duitse Tweede Kamer. Volgens de peilingen is het de vraag of de huidige regeringscoalitie van de christendemocratische CDU/CSU en de liberale FDP onder leiding van bondskanselier Angela Merkel haar meerderheid behoudt.

De stemlokalen gaan om 08.00 uur open en sluiten om 18.00 uur. Direct daarna zijn de prognoses van de uitslag van de publieke zenders ARD en ZDF te verwachten. In de peilingen staan de christendemocraten van Merkel op ongeveer 40 procent. Het is echter de vraag of de liberale FDP de kiesdrempel van 5 procent behaalt. In de peilingen zweeft die partij rond dat percentage.

De sociaaldemocratische SPD, die wordt geleid door oud-minister van Financiën Peer Steinbrück, staat op ongeveer 26 procent en de Groenen, waarmee de SPD van 1998 tot en met 2005 regeerde, zouden ongeveer 9 procent behalen. Die Linke, een linkse partij van ontevreden SPD'ers en oud-aanhangers van de communistische partij in de vroegere DDR, zou ook 9 procent behalen.

Een verrassing kan de nieuwe partij Alternatief voor Duitsland worden. Zij pleit voor een ,,geordende ontbinding'' van de eurozone en stond er aanvankelijk slecht voor. Volgens de laatste peilingen krijgt zij mogelijk toch meer dan 5 procent van de kiezers achter zich.