Student leefde jaar lang offline

Student Bram van Montfoort (26) voelde zich te afhankelijk van internet en mobiele telefoon. Hij besloot het roer om te gooien en ging in 2012 een jaar lang offline. Zijn boek over dit bijzondere experiment komt deze week uit. Wat hij het lastigst vond was afspreken met vrienden en porno kijken. 'Ik heb het geprobeerd hoor, maar van zo'n smerige seksshop werd ik toch niet gelukkig.' Verder was zijn leven eigenlijk wel prettig. ‘Ik vond het lekker om me als een blaadje met de wind te laten meewaaien. Als ik met een vriend op stap was en het was leuk dan bleef ik nog wat langer. Jammer dan voor degene met wie ik op dat moment een afspraak had. Niemand kon me toch bereiken. Zonder internet of telefoon heb je ook niet meer de sociale controle, waardoor je erop kunt worden gewezen dat je iets fout doet.’ Maar op een gegeven moment schoot hij door. Vrienden en zijn vriendin werden boos. Ze zeiden: ‘Je luistert soms dagen je antwoordapparaat niet af, terwijl wij jou willen bereiken. En als jij ons wilt spreken, kan dat meteen omdat wij altijd bereikbaar zijn.’ Toen besefte hij dat je je niet helemaal van de samenleving kunt afkeren. Van Montfoort bracht vroeger vier tot vijf uur per dag online door. Zijn idee om een jaar lang offline te gaan kreeg eind 2011 veel media-aandacht. Dat verraste de student.

Bron(nen):   AD      

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. André Somers

  Niet heel origineel overigens: http://www.theverge.com/2013/5/1/4279674/im-still-here-back-online-after-a-year-without-the-internet

  • Kees

   Die Paul Miller was zo te zien 4 maanden later dan Bram, zijn we toch een keer de Amerikanen voor. 🙂

   (in antwoord op André Somers)
 2. RhodBerth

  Al die mensen die zo nodig met bombarie offline gaan, en dan concluderen dat het leven zonder internet beter is dan met snappen niet dat zijzelf het probleem zijn, en niet het internet.

  Als je niet in staat bent om een melding op je telefoon te negeren, om je telefoon weg te drukken als je niet op wilt nemen, om je computer uit te laten als je gezellig met vrienden bent, etc. dan is dat jouw probleem, en niet het probleem van het internet.

  Kunnen deze internet verslaafden hulp zoeken ipv ons telkens te overstelpen met hoe moreel verheven ze zijn doordat ze een jaar zonder hun verslaving konden, en impliciet te zeggen dat wij dat ook maar ‘ns moeten doen? Danku.

 3. Scott Bakula

  Je stelt als mens, als persoonlijkheid, echt helemaal niets voor als je niet zonder smartphone, computer etc. kan. Echt niets.

  • RhodBerth

   Je kunt beter niks voorstellen dan dat je jezelf superieur waant aan anderen.

   (in antwoord op Scott Bakula)
   • Marcel van Houten

    Vreemd dat jij die woorden schrijft als beterweter met een blok voor zijn harses.

    (in antwoord op RhodBerth)
    • RhodBerth

     beterweters zijn we hier allemaal, welkom op een discussieforum.
     En verder weinig respect voor al die persoonlijke aanvallen.

     (in antwoord op Marcel van Houten)

Reacties niet toegestaan