Helft van de meisjes die nu worden geboren wordt 100 jaar oud

Ooit was het zo bijzonder dat iemand 100 jaar oud werd dat de burgemeester bij de jarige op bezoek kwam. In vel steden is die gewoonte afgeschaft; er was geen beginnen meer aan.  De gemiddelde levensverwachting in Nederland gaat spectaculair stijgen. De helft van in 2013 geboren meisjes zal honderd jaar of ouder worden, bij de jongens gaat het om één op de drie. Dat blijkt uit berekeningen van onderzoeker Joop de Beer van hetNederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI), waarover NRC schrijft Vorig jaar bedroeg de gemiddelde levensverwachting in Nederland 83 jaar voor vrouwen en 79 jaar voor mannen. Omdat die levensverwachting ieder jaar verder stijgt, denkt De Beer dat pasgeboren kinderen van nu veel hoger uitkomen; meisjes op een gemiddelde levensduur van 96 jaar en jongens van 92 jaar. In een tweede scenario, waarbij hij ook meeneemt dat de sterfte op hoge leeftijd in de toekomst flink zal dalen, komt De Beer uit op een gemiddelde levensduur van 104 voor vrouwen en 99 van mannen. Onderzoekers van het CBS vinden de schattingen "aan de hoge kant" maar "niet geheel onmogelijk".

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Peter

  Maar nog altijd haalt niet iedereen z’n pensioen. En dat is maar goed ook voor de staat.

 2. knier

  En daar moeten we blij mee zijn?
  Heb nogal wat familie die dat soort “gezegende” leeftijden heeft bereikt,ik kan je wel zeggen dat die laatste 15-20 nou niet echt een “zegen” is maar vooral gewoon een kwestie van adem blijven halen is.
  Iedereen wil oud worden,niemand wil het zijn.

 3. Vogelbeest

  Degene die rustig aan doen met (geraffineerde)(geharde) plantaardige vetten misschien wel ja. Diegene die daar volop van eten zullen voor die tijd bezwijken aan hart- en vaatziekten.

 4. grasspriet

  Griezelnogantoe, en dan zo’n foto erbij!
  Als je die laat zien aan de meisjes die volgens de voorspelling die 100 zou worden, halen ze het zeker niet.

Reacties niet toegestaan