Abramovich komt Kilimanjaro niet op

Roman Abramovich, de Russische oligarch en eigenaar van de Londense voetbalclub Chelsea, is er vorige week niet in geslaagd de Kilimanjaro te beklimmen. The Times schrijft spottend dat zelfs voor een miljardair sommige zaken buiten bereik liggen. 
Abramovich (42) had zes vrienden uitgenodigd voor de klimtocht naar de bergtop in Tanzania van 5.892 meter. Onderweg kreeg hij problemen met zijn ademhaling en is de poging gestaakt. Overigens hadden de zes mannen 113 dragers bij zich, zodat het ze onderweg aan niets zou ontbreken. Maar al deze hulptroepen konden niets betekenen toen Abramovich zich ziek voelde en om de bijstand van een arts vroeg. 
De vriendengroep, waaronder vermoedelijk ook Guus Hiddink, was komen aanvliegen in de prive-Boeing 767 van de Rus en had de gebruikelijke 7-daagse perdiode om te acclimatiseren overgeslagen.
Misschien herinnert u zich het boek Into Thin Air van Jon Krakauer dat de helse tocht beschrijft van een groep klimmers naar de top van de Mount Everest. In dat verhaal passeert ook een groepje klimmers met een rijke New Yorkse vrouw die zich als het ware de berg op laat trekken. Om zo later te kunnen vertellen welke bijzondere prestatie ze had verricht. 
In dat licht bezien is de mislukte tocht van Abramovich natuurlijk een blamage; kosten noch moeite noch personeel bespaard, en dan mislukt de klim toch nog. Begrijpelijkerwijs had de woordvoerder van de Rus helemaal niets te zeggen toen The Times belde om te informeren naar de bijzonderheden van de tocht.

Bron(nen):   The Times