Milieubewust: een jaar geen wc-papier

Wat moet je jezelf allemaal ontzeggen om zo milieubewust mogelijk te leven? Heel veel, zo maakt de film No Impact Man duidelijk. Alleen voedsel eten uit de directe omgeving; zo min mogelijk elektriciteit, dus geen tv, geen lift en veel kaarslicht; geen gemotoriseerd vervoer, geen kranten, geen tijdschriften en zelfs geen toiletpapier.
Schrijver Colin Beavan legde zichzelf én zijn gezin (vrouw en dochtertje) dit Spartaanse leven op en schreef er een boek over, dat nu is verfilmd. An Inconvenient Husband is de cynische kop boven een recensie in Slate, in een variatie op de groene-rampenfilm An Inconvenient Truth van Al Gore.
Begrijpen de regisseurs eigenlijk wel hoe irritant hun hoofdrolspeler is, vraagt Slate zich af. Het ‘passief-agressieve’ genoegen waarmee Beavan ook anderen een plezierige leven ontzegt, maakt dat je het liefst meteen in een Hummer zou willen springen om ermee naar de McDonalds te rijden. De film is volgens Slate vermoeiend en de hoofdrolspeler is humorloos.
En toch heeft de film iets. Volgens Slate is No Impact Man vooral interessant als de film wordt beschouwd als een portret van het moderne gezin. Door de sobere levensstijl groeien Beavan en zijn vrouw in de loop van het jaar naar elkaar toe. Een kaartspel spelen bij kaarslicht maakt een stuk gelukkiger dan samen TV kijken.
Hieronder te zien: de trailer op Youtube.

Bron(nen):   Slate  Youtube