Duitsland gaat grotendeels op slot

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, geldt in Duitsland vanaf maandag een gedeeltelijke lockdown. Tot het eind van de maand moeten alle horecazaken en culturele instellingen de deuren sluiten. In Duitsland werd de afgelopen week drie dagen op een rij een recordaantal nieuwe coronabesmettingen vastgesteld.

Ook sportscholen, bioscopen, theaters, tattooshops en nagelstudio's gaan dicht. De Duitse regering probeert daarmee sociale contacten drastisch te verminderen. Buiten mogen nog maximaal tien personen uit twee huishoudens bij elkaar zijn. De bevolking wordt verder opgeroepen geen onnodige reizen te maken en af te zien van bezoekjes aan verwanten. Ook door veel evenementen wordt een streep gezet.

Media spreken over een "lockdown light" omdat onder meer scholen en kinderdagverblijven niet dichtgaan, in tegenstelling tot de eerdere lockdown. Ook winkels kunnen openblijven als ze niet te veel klanten tegelijk binnenlaten. Hotels mogen geen toeristen herbergen, alleen andere gasten.

De Duitse bondskanselier Merkel en de leiders van de zestien deelstaten besloten woensdag gezamenlijk tot dit nieuwe pakket coronamaatregelen. Merkel sprak over een zeer ernstige situatie. Ze riep op tot een "nationale inspanning" om de zogenoemde besmettingscurve weer af te vlakken en een noodtoestand in de gezondheidszorg te vermijden.