Ironie – Jood ontwierp Volkswagen Kever

De geschiedschrijving tot nu toe wilde dat de Kever ontworpen is in opdracht van Hitler, door Ferdinand Porsche. De dictator wilde ieder Duits gezin een 'volkswagen' geven die nog geen duizend mark kostte.
Maar in werkelijkheid is de Kever gebaseerd op het ontwerp van Josef Ganz, een joodse ingenieur - o ironie. Ganz maakte zijn ontwerp eind jaren twintig. In 1931 bouwde hij zelfs een prototype dat hij de Maikäfer noemde, de Meikever.
Deze onthulling is afkomstig van de Nederlandse journalist Paul Schilperoord, die eind september zijn boek Het Ware Verhaal van de Kever presenteert. The Jerusalem Post maakt nu al melding van de bevindingen van Schilperoord. Hitler 'verhulde het feit dat er een jood achter het auto-ontwerp zat," zegt Schilperoord in de Israëlische krant. Hitler zou het prototype van de Meikever hebben gezien op een autoshow in Berlijn in 1931.
Het ontwerp van Ganz was zeer innovatief, met de motor in de achterbak en een gestroomlijnd chassis. De joodse ingenieur overleefde in de jaren dertig twee moordaanslagen en ontvluchtte Duitsland. Vanuit Zwitersland probeerde Ganz nog tevergeefs het intellectueel eigendom van de Kever op te eisen.

Bron(nen):   The Jerusalem Post  Veen Magazines    

1 Reactie Doe mee met de discussie →