Opnieuw misbruik Nederlandse ontwikkelingshulp in Zuid-Afrika

Het is nog maar 2 dagen geleden dat Welingelichte Kringen onthulde hoe gezwendeld wordt in Zuid-Afrika met Nederlands geld van de minister van ontwikkelingshulp. Het ging om de donatie van een half miljoen euro aan een grote kippenfarm waar zwarte medewerkers zogenaamd geholpen worden om een zinvol bestaan op te bouwen (zie 2e link).
Vandaag werd bekend (zie 1e link) hoe
leraren die betaald worden met Nederlands ontwikkelingsgeld in Zuid-Afrika, zijn verdacht van seksueel misbruik van kinderen.
Het misbruik zou hebben plaatsgevonden in de school van de Centrale Methodisten Kerk in Johannesburg. In het kerkgebouw slapen elke nacht enkele duizenden vluchtelingen, van wie de meesten uit Zimbabwe komen.
Sommigen van de volwassen vluchtelingen werken als leraar in de school die de kerk vorig jaar startte voor zo'n 525 leerlingen. De docenten verdienen een maandsalaris van 3500 rand (320 euro), deels betaald door de Nederlandse overheid.
De kerk die voor het onderwijs verantwoordelijk is, heeft inmiddels één Zimbabwaanse docent geschorst die een meisje had gevraagd met hem naar bed te gaan. Ook laat de verantwoordelijke bisschop Paul Verryn onderzoek doen naar verdere misstanden.
Nederlandse diplomaten in Pretoria moeten opnieuw het antwoord schuldig blijven op de preciese gang van zaken. Maar uiteraard eist de ambassade ook nu weer dat 'de onderste steen boven komt.'

Bron(nen):   De Telegraaf  Welingelichte Kringen