Kinderslavernij anno 2013

Slavernij is officieel verboden in Nepal, maar de muren van de stad verbergen tal van jonge meisjes van de Tharu gemeenschap die als slaven behandeld worden, de zogenaamde 'kamlaris'. De Tharus raakten zo'n 160 jaar geleden hun land kwijt en worden sindsdien gedwongen tot slavenarbeid. Ze bewerken de landerijen van de landheren, aan wie ze de helft moeten afstaan van alles wat ze produceren. Vaak verkopen ze ook hun dochters als kamlaris. De meisjes worden door hun eigenaren bedreigd, misbruikt en mishandeld. Als ze het al overleven, zijn veel meisjes dusdanig getraumatiseerd en emotioneel beschadigd dat ze nooit meer naar huis terug kunnen. Zij belanden in opvanghuizen, waar ze nog enig onderwijs kunnen volgen totdat ze zichzelf kunnen onderhouden. Na de mysterieuze dood van Srijana, een 12-jarige kamlari die levend verbrandde in het huis van haar eigenaar, demonstreerden kamlaris uit het hele land in juni 2013 tegen de kinderslavernij. Volgens de officiële lezing pleegde Srijana suïcide, maar de kamlaris denken daar anders over. In de afgelopen 5 jaar stierven 5 kamlaris onder mysterieuze omstandigheden in de huizen waar ze werkten; 27 anderen worden vermist en 11 meisjes raakten zwanger. De politie gebruikte grof geweld tegen de demonstranten. Politieke organisaties en mensenrechtengroeperingen hielden zich afzijdig. Al Jazeera maakte er een aangrijpende documentaire over.

Bron(nen):   Al Jazeera      

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. JRR Uijlings

  Het gaat goed met de Nepalezen. Gister onhulde The Guardian al dat veel Nepalezen tot slaven zijn verworden in Qatar bij het opbouwen van het WK voetbal 2012

  http://www.theguardian.com/world/2013/sep/25/revealed-qatars-world-cup-slaves

 2. Bart_van_Oerle

  “aan wie ze de helft moeten afstaan van alles wat ze produceren”

  Komt me bekend voor, waar ken ik dat ook alweer van?..

  • Vogelbeest

   “de helft” is een koopje. Wij betalen niet alleen 40 / 50% belasting, maar ook nog rioolrecht, btw, bpm, ziektekostenverzekeringen, assurantiebelasting, successierecht en nog minstens 20 belastingen en belastinkjes. Een bevriend accouantant had ooit een uitgerekend dat 92% van wat wij verdienen vroeg of laat bij de staat beland.

   (in antwoord op Bart_van_Oerle)
  • nadine_v

   soms, heel soms, gaat een bericht NIET over de Hollander en zijn belastingcenten

   (in antwoord op Bart_van_Oerle)
 3. De Staatsburger

  Broodje aap. Slavernij is in Nepal gewoon verboden.

Reacties niet toegestaan