Radicale boze boeren willen noodkreet persoonlijk aan koning afleveren

Farmers Defence Force (FDF) wil op 17 november actievoeren en "persoonlijk" een noodkreet bij koning Willem-Alexander afleveren. Volgens de boerenactiegroep is de koning hun "laatste en enige hoop" om de boeren te beschermen tegen het beleid van het kabinet.

Wat de boeren precies van plan zijn, is niet bekendgemaakt. Mogelijk wordt donderdag meer informatie naar buiten gebracht. FDF wil actievoeren tegen de opkoopregeling en andere stikstofplannen van het kabinet die in de Omgevingswet zijn opgenomen.

Landbouwminister Carola Schouten wil dat haar nieuwe stikstofplannen voor de kerstvakantie door de Tweede Kamer zijn behandeld, tot ongenoegen van FDF. "Wie kan ons nog behoeden voor de Omgevingswet, die er voor de kerst doorheen gejast moet worden als het aan Rutte III ligt?", schrijft de boerenactieclub op zijn website. "Het Nederlandse Staatshoofd. Dé ultieme Eindbaas. Zijn handtekening onder de Omgevingswet bezegelt uiteindelijk het lot van álle Nederlandse boeren."

Op de actiedag wil FDF zich daarom tot de koning richten. "Tijdens dit deel van onze demonstratie, leveren wij onze noodkreet persoonlijk af bij de koning van Nederland. Nu Rutte III ervoor heeft gekozen de Nederlandse boeren te degraderen tot 'ongewenste elementen in het landschap' is de koning onze laatste en enige hoop."