Trump en Biden twitteren over tellen stemmen

De twee kandidaten in de race om het presidentschap van de Verenigde Staten hebben donderdagochtend (lokale tijd) van zich laten horen via Twitter. Zittend president Donald Trump en zijn uitdager Joe Biden deelden beiden een kort bericht over het tellen van de stemmen.

De Democraat Biden wil dat alle stemmen, inclusief poststemmen die mogelijk nog moeten binnenkomen, geteld worden, zo liet hij weten. Hij deelde een kort filmpje met de tekst 'Tel elke stem' en hij schreef: "Elke stem moet geteld worden". Zijn Republikeinse rivaal Trump probeert middels meerdere rechtszaken het tellen van de stemmen in een aantal sleutelstaten te stoppen. Hij schreef op Twitter: "STOP DE TELLING!".

Donderdag is in de VS de tweede dag na de presidentsverkiezingen van 3 november aangebroken. In meerdere sleutelstaten gaan de twee kandidaten vrijwel gelijk op, met kleine marges. Hoewel Joe Biden al meer kiesmannen op zijn naam heeft dan Trump, is het nog geen gelopen race. In een aantal staten moeten nog duizenden stembiljetten worden geteld. Trump en de Republikeinse Partij hebben tal van rechtszaken in verschillende staten aangespannen om te voorkomen dat de balans verder in het voordeel van Biden verschuift.