Brits-Nederlands stel aangeklaagd voor beledigen islam

Een Brits echtpaar dat samen in Liverpool een klein hotel runt, is in staat van beschuldiging gesteld wegens het beledigen van de islam. Een islamitische hotelgaste heeft het stel aangeklaagd, nadat een discussie over de islam hoog was opgelopen, zo meldt onder meer The Daily Telegraph. De 53-jarige man die Ben Vogelenzang heet, is van oorsprong een Nederland, zo weet The Daily Mail.
Het echtpaar is aangeklaagd op basis van de omstreden 'public order act', die wangedrag in het openbaar moet tegengaan. Het christelijke paar hangt een boete van maximaal 5.000 pond boven het hoofd, evenals een strafblad.
De omstreden religieuze discussie ontstond toen de klaagster na een verblijf van enkele weken in het Bounty House Hotel, op de dag voor haar vertrek met een hoofddoek verscheen. Daarop zou de hotelhoudster - Sharon Vogelenzang - gezegd hebben dat de hoofddoek gelijk stond aan 'bondage'. Haar man zou de profeet Mohammed een 'krijgsheer' hebben genoemd. Dat laatste weerspreekt het paar, maar de opmerking over de hoofddoek als een symbool van onderdrukking zou wel zijn gemaakt.
De Britse kranten melden dat de financiële schade voor het echtpaar nu al groot is, omdat het nabij gelegen ziekenhuis zijn patiënten niet meer naar het hotel van de Vogelenzangs doorverwijst nu het paar in staat van beschuldiging is gesteld. Het hotel is voor een groot deel afhankelijk van die klandizie.
Juristen reageren zowel in The Daily Telegraph als The Daily Mail verbijsterd dat de 'public order act' wordt ingezet in deze zaak.

Bron(nen):   The Daily Telegraph  The Daily Mail