Antiliaanse vrouwen gevaarlijker dan mannen

De vrouwen van Antilliaanse drugscriminelen zijn vaak medeverantwoordelijk voor de delicten van hun mannen. Deze vrouwen voeden in veel gevallen ook hun zonen op tot drugscriminelen, waardoor de misdaad in stand blijft. (Het hoogste blauwe balkje is de criminaliteit onder Antilianen; het meest linkse blauwe balkje dat onder Nederlanders)
Tot die  conclusie komt Marion van San in haar oratie ‘De aantrekkingskracht van ‘gevaarlijke’ mannen’ waarmee ze  hoogleraar jeugd en educatie van Antillianen wordt.
De delicten worden vaak gepleegd door mannen, maar hun vrouwen of vriendinnen zijn vaak niet onwetende huisvrouwen, zoals lang werd gedacht. Ze verlenen hand- en spandiensten, of hebben soms zelf een actieve rol in de misdaad.

Maar belangrijker nog, zegt Van San, zij voeden hun zonen op tot ‘gevaarlijke man’. Zij houden de dynastie in stand. Een criminele zoon kan een moeder financieel voordeel brengen en het gezin ondersteunen. Deze jongens zijn op hun beurt weer aantrekkelijk voor jonge meisjes, waarna de geschiedenis zich herhaalt. Van San vergelijkt de Curaçaose vrouwen, naar wie ze vijftien jaar onderzoek deed, met de vrouwen van bekende maffiosi. Ze ziet een belangrijke parallel. Beide groepen vinden de criminele mannen onweerstaanbaar, en raken via hun echtgenoot in veel gevallen betrokken bij de misdaad.
"Deze mannen bieden hun een beter leven. Als je biografieën leest van de vrouwen, minnaressen en echtgenotes van de maffiosi dan zijn ze bijna allemaal opgegroeid in armoede. En ze houden allemaal van mooie auto’s, dure kleding, juwelen en luxe. Die mannen konden hun dat bieden."

Bron(nen):   NRC Handelsblad