Deens donorsperma verovert Europa

De strikte regelgeving voor spermadonoren in Europa heeft geleid tot een ongekende populariteit van Deens donorsperma, waarvoor veel minder strikte regels van toepassing zijn. In België zijn Deense donoren al verantwoordelijk voor ruim de helft van de kunstmatige zwangerschappen, zo meldt De Standaard.
Ook in Groot-Brittannië voorzien de Denen in het gebrek aan donoren. Daar wordt al gesproken van 'de invasie van de Vikingen'. Het sperma is afkomstig van het Deense bedrijf Cryos International, een van de grootste spermabanken ter wereld. Het Deense bedrijf betaalt zijn donoren goed, terwijl dat in België wordt beschouwd als onethisch. "Wij betalen niet te veel. Het mag nu eenmaal geen handeltje worden," zegt een arts van het Universitair Ziekenhuis in Gent.
Ook Nederlandse vrouwen kloppen in België veelvuldig aan voor kunstmatige bevruchting en krijgen daar ook vaak sperma van Deense donoren. "Wij doen niet alleen kunstmatige bevruchtingen bij Belgen. Want sinds er in Nederland geen anonimiteit meer is voor spermadonoren, kampen ze daar met een nog zwaarder tekort dan wij."
De Deense invloed is overigens helemaal geen slechte zaak. "Eerder omgekeerd: inteelt is gevaarlijker", zegt de geneticus Koen Devriendt van de KU Leuven. ‘"Als niet-verwante mensen zich voortplanten, verlaag je het risico op erfelijke aandoeningen."

Bron(nen):   De Standaard