Heldin Lampedusa redt 47 drenkelingen

Grazia Migliosini (50) was toevallig op zee met vrienden, om te vissen. Midden in de nacht hoorden ze een verschrikkelijk geluid: "Ik dacht aan meeuwen, die vreselijk aan het krijsen waren. Maar mijn vrienden zeiden: het zijn mensen, het zijn mensen. Toen zijn we omgedraaid, en meteen die kant uitgevaren. En toen zagen we het." Zeker 100 mensenhoofden, die soms boven de golven uitstaken en dan weer ondergingen. "Eerst denk je: 'Wat is hier aan de hand?' En dan twijfel je natuurlijk niet meer. We hebben zoveel mogelijk mensen uit het water proberen te halen. Maar het was heel moeilijk. Ze waren nat, velen zaten onder de olie die uit het gekapseisde schip was gelopen. Soms waren ze zo glad, ze gleden zo uit onze handen vandaan. Als we ze uit het water trokken zeiden ze 'Dank u, dank u'. Maar ik heb er zoveel zien verdrinken. Kunt u het zich voorstellen hoe het is als je iemand in doodsangst aanziet, en het lukt je niet om hem te redden?" Grazia en haar vrienden hebben 47 mensen uit het water gehaald. Als ze boord zijn, vaak warmgehouden met de kleren van de Italianen, kan er echt niemand meer bij. "We dreigden zelf te zinken, we konden niets anders meer doen dan daar weggaan. Maar ze bleven maar zeggen, in het Engels: 'Help onze kinderen, er zijn nog zoveel kinderen'." Grazia huilt nog altijd om de rest. Sinds de ramp bij Lampedusa zijn nog ongeveer 170 mensen vermist. 155 hebben het overleefd, 195 lichamen zijn geborgen.

Bron(nen):   AD      

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Glorix

  En welke held stuurt deze illegale immigranten weer terug ?

  • marianne martens

   wat maakt het dat U deze zin kan schrijven, iemand die niets van elk leven weet en al helemaal niet van de kinderen. Heeft U wel geschiedenisles gehad?, zo niet dan zei Cicero ( vrij vertaald ) eens:” wie de geschiedenis niet kent, blijft tot zijn dood een kinderleven leiden”.

   (in antwoord op Glorix)
   • Glorix

    Het is tragisch dat deze mensen om het leven zijn gekomen, maar het
    blijven illegale immigranten die dus weer terug gestuurd dienen te
    worden. De dramatische afloop mag geen excuus zijn om de illegaliteit
    van hun aktie goed te praten en te gedogen. Vindt u dat iemand die
    gewond raakt bij een poging de wet te overtreden uit medelijden niet schuldig bevonden
    moet worden ?
    We worden al decennialang moreel gechanteerd door de zieligheidsindustrie is mijn mening.

    Over
    geschiedenis valt veel te bediscussiëren, misschien dat u zich er eerst
    eens in moet verdiepen voordat u willekeurige citaten op anderen
    loslaat.

    (in antwoord op marianne martens)
 2. zo maar iemand

  Afschuwelijk.

  • marianne martens

   inderdaad vreselijk en zeker als je een beetje kunt beseffen wat een leven ze voor de boeg hebben. Degenen die hebben geprobeerd te redden zijn ws ook een groot gedeelte van hun hoop en vreugde kwijt.

   (in antwoord op zo maar iemand)

Reacties niet toegestaan