20 jaar voor corrupte Griekse minister

De corrupte Griekse oud-minister van Defensie Akis Tsochatzopoulos heeft maandag 20 jaar cel gekregen voor witwaspraktijken. Tsochatzopoulos, één van de oprichters van de Griekse socialistische partij Pasok, had al 8 jaar cel gekregen in een andere zaak.

Tsochatzopoulos heeft volgens het vonnis in de tijd dat hij minister van Defensie was (1996-2001), steekpenningen aangenomen voor het verlenen van opdrachten, zoals de koop van Duitse onderzeeërs en Russische raketten.

De Griekse wet stelt beperkingen aan de vervolging van dragers van publieke ambten. Daarom kon de ex-minister niet worden veroordeeld voor het aannemen van de steekpenningen zelf, maar wel voor het witwassen van het aangenomen smeergeld.

De partijbons van Pasok kreeg in april kreeg hij 8 jaar cel en een boete van een half miljoen euro wegens malversaties met zijn belastingaangiftes in de jaren 2006 tot 2009. Hij liet na zijn inkomsten behoorlijk op te geven en verzweeg de frauduleuze verwerving van een huis. Zijn echtgenote Viki Stamati, ex-echtgenote Gudrun Tsochatzopoulos en dochter Areti zijn als medeplichtigen veroordeeld.