Rust keert terug in Colombia

Op zoek naar spanning en avontuur reisde schrijver William Powers af naar Colombia, het engste land van Latijns-Amerika. Maar wat een teleurstelling, schrijft hij in The Atlantic Monthly .Hoe hij ook zijn best doet het gevaar op te zoeken, overal blijft het rustig.
Ooit was Colombia wereldkampioen ontvoeringen, met een record van 3572 gevallen in het jaar 2000. Nu is dat aantal gedaald tot 'slechts'437 in 2008.
De hoofdstad Bogotá is kosmopolitisch en doet zijn bijnaam - het Athene van Zuid-Amerika - eer aan. Maar ook in streken waar de guerrilla sterk zou moeten zijn, of de drugsmaffia zijn toevlucht gezocht zou hebben, overkomt Powers niets. Het ergste wat hem overkomt in het achterland van Santa Marta - bekend van paramilitairen en narco-handel - is een militair die hem boos blijft aankijken, vanuit een passerend legervoertuig. Bij aankomst blijkt een Colombiaans-Belgisch echtpaar hier net een eco-hotel te hebben geopend. En een Canadees haalt er een oogst cacaobonen binnen. Waarom hier? "Omdat het zo vreedzaam is," zegt de jonge Canadees.

Bron(nen):   The Atlantic Monthly