Toenemende twijfel over Van Gaal

In Het Duitse Der Spiegel wordt uitgebreid stilgestaan bij de persoon van Louis van Gaal. De positie van zijn voetbalteam is dermate wankel, dat ook de trainer van Bayern München meer kritiek voor zijn kiezen krijgt dan hij gewend is. En er ook openlijk wordt getwijfeld aan zijn grote gaven.
Het is 43 jaar geleden dat de roemruchte club uit Beieren een dermate slechte seizoenstart maakte als dit jaar. Sterren als Luca Toni en Mario Gomez zitten op de reservebank, want ze worden niet goed genoeg bevonden om in de hoofdmacht het veld te betreden.
De Bayern-selectie is circa 300 miljoen euro waard, maar nu het team slechts in de middenmoot staat in de Bundesliga (8e plaats), is in Duitsland niet het gangbare idee dat Louis van Gaal over goddelijke gaven beschikt.
Sterker nog: ze beginnen zich daar in Duitsland aan hem te ergeren, kijk maar wat Der Spiegel schrijft. "Tabellenplatz acht hätte man vermutlich auch billiger haben können. Und vermutlich hätte man dafür auch nicht Louis van Gaal, 58, holen müssen. Einen Mann, der nach Siegen seiner Mannschaft nicht wir sagt, sondern ich; und nach Niederlagen nicht ich, sondern die Mannschaft."
Het wordt nog mooier als het blad de Nederlandse journalist Edwin Winkels aanroept, werkzaam in Barcelona, die Van Gaal daar jarenlang bezig heeft gezien en die zegt: het is een echte Duitser.
Maar dat vinden ze bij Der Spiegel helemaal niet leuk. Want Van Gaal is zó streng en zó humorloos - dat gaat zelfs een Duitser te ver.
Verder valt het de Duitsers op dat Van Gaal al gedurende zijn hele loopbaan slecht met voetbalsterren overweg kan. Met spelers als Stoitschkov, Riquelme, Rivaldo, Figo, en nu met Ribéry, Gomez en Toni kan hij eigenlijk niet uit de voeten; hooguit weet hij iets bijzonders te bereiken met spelers die aanvankelijk onbekend waren en onder zijn leiding tot wasdom komen.
En hoe dat dan komt, dat Van Gaal niet met sterren kan omgaan, snapt Der Spiegel wel. Van Gaal vindt zichzelf een grote ster en duldt geen andere in zijn omgeving.

Bron(nen):   Der Spiegel