Ramptoerisme in de Alpen

Samenleving
door Admin
zondag, 18 oktober 2009 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Vandaag bericht de Frankfurter Allgemeine Zeitung hoog uit de Alpen, vanuit berghut Milchbach om precies te zijn, in Berner Obenland met rondom uitzicht op klassiekers als de Faulhorngipfel, Groszer Scheidegg en Wetterhorn. Met verderop de beruchte Eigerwand.
Het lijkt of alles hier als vanouds is, maar dan brengen vergeelde foto's uitkomst: dat is niet het geval. De grote Grindelwaldgletscher is bijvoorbeeld al flink gekrompen en de verwachting is dat dit doorzet.
Toeristen die hier gekomen zijn voor de enorme ijspracht, moeten al her en der over houten vlonders op weg worden geholpen, want op sommige plekken ligt geen ijs meer, en in plaats hiervan bevindt zich een peilloze diepte. Op meerdere plaatsen vertoont de gletscher tekenen van verval en een enkele keer komen reusachtige ijsmassa's vrij, die naar beneden storten.
Is zoiets erg voor het toerisme? Integendeel!
Er komen juist allerlei Katastrophentouristen op af, die wel eens met eigen ogen wilen aanschouwen hoezeer de Alpen het slachtoffer zijn van klimaatsverandering. En dat geeft nog heel wat drukte, als we de Duitse krant moeten geloven. Het zijn niet zozeer de traditionele bergwandelaars die hierop afkomen, eerder luitjes op sandalen die hun nieuwsgierigheid omtrent de staat van de aarde op deze hoogte (1775 meter) komen bevredigen.
Nou zijn veel Duitsers en ook veel Duitse kranten nogal met de natuur begaan, dus de ondertoon van deze reportage in de Frankfurter is er toch een van verontrusting. Wat erg allemaal, hoe de natuur onder onze handen verkruimelt.
Welingelichte Kringen was dan ook een tikkeltje verbaasd, toen onder deze repo de toeristische gegevens stonden vermeld voor degenen die zo snel mogelijk de Alpen in willen om de laatste restanten van deze gletscher met eigen ogen te zien.
En, zo dachten we toen, dit is de moderne mens in de notedop. Begaan met van alles, maar ook tuk op ieder pleziertje dat zich voordoet.
Dus eh... Als u zin hebt: Grindelwald-Tourismus, Postfach 124, CH-3818 Grindelwald, Telefon: 0041/33/8541212, E-Mail: [email protected], Internet: www.grindelwald.com.