JFVD-bestuur: onderzoek naar antisemitische leden

Samenleving
door anp
zondag, 22 november 2020 om 00:37
jfvd bestuur onderzoek naar antisemitische uitingen leden1606002271
Het bestuur van de jongeren van Forum voor Democratie (JFVD) laat onderzoek doen naar aanleiding van leden die zich antisemitisch en homofoob zouden hebben geuit op appgroepen en nazisympathieën zouden hebben. Volgens het bestuur zijn de betrokken leden "uit hun functies ontheven in het belang van de partij."
Het Parool meldde zaterdag over screenshots te beschikken van appgroepen en berichten op een Instagramaccount waaruit de antisemitische en homofobe uitspraken blijken. Ook heeft de krant gesprekken met anonieme bronnen gevoerd.
Het JFVD-bestuur zegt geschrokken te zijn van het bericht en uitgebreid gesproken te hebben met de betrokkenen. Die zouden de beschuldigingen "verre van zich werpen", afstand nemen van de aantijgingen en stellen dat het gaat om citaten die uit de context zijn gehaald. JFVD-voorzitter Freek Jansen: "Ik wil benadrukken dat racistisch en antisemitisch gedachtegoed geen plaats heeft in onze vereniging. We staan achter het verkiezingsprogramma van FVD en dus NIET achter de zaken waarmee we nu in verband worden gebracht."
Het bestuur heeft Paul Cliteur, Olaf Ephraim en Wybren van Haga gevraagd een onderzoek te starten "om te kijken hoe dit in de toekomst beter kan worden voorkomen".