‘Christenen mogen naam Allah niet gebruiken’

De Maleisische regering mag niet-moslims verbieden het woord 'Allah' te gebruiken. Dat heeft een hof van beroep in het land maandag bepaald. Daarmee is een uitspraak van een lagere rechtbank, die zich vier jaar geleden tegen het verbod uitsprak, van de baan. Aanleiding voor de kwestie is het weekblad van de katholieke kerk in Maleisië, dat het woord Allah gebruikt om te verwijzen naar god. Klachten dat het verbod inbreuk maakt op de vrijheden van religieuze minderheden werden door het hof van de hand gewezen. Niet alleen moslims in Maleisië gebruiken Allah om aan hun god te refereren. Ook christenen, boeddhisten en hindoes die de Malay-taal spreken noemen hun god Allah. Allah betekent in die taal gewoon god. Volgens de beroepsrechters kan dit echter tot verwarring leiden onder moslims en kunnen mensen die andere religies aanhangen door het woord Allah te gebruiken moslims proberen te bekeren. De voorzitter van het beroepshof zei in de uitspraak dat het gebruik van het woord 'Allah' niet fundamenteel deel uitmaakt van het christelijk geloof. 'Het is ons oordeel dat er geen grondwettelijke rechten worden geschonden' door het verbod, aldus rechter Mohamed Apanda Ali. 'We kunnen geen reden vinden waarom ze (de katholieke krant) per se het woord Allah in hun weekblad willen gebruiken. Het is onvermijdelijk dat dat tot verwarring in de gemeenschap zal leiden.'  

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Captain Caveman

  Allah©

 2. erik smit

  Christenen mogen het dus niet meer over God hebben…? Tenzij ze hem dan maar Henkie noemen of zo?

  • Mo Meta

   Ze hebben genoeg namen voor God, maar het blijft een gek besluit. Allah is tenslotte gewoon God in het Arabisch en in het Maleisisch/Indonesisch.

   (in antwoord op erik smit)
 3. grasspriet

  ‘Volgens de beroepsrechters kan dit echter tot verwarring leiden onder
  moslims en kunnen mensen die andere religies aanhangen door het woord
  Allah te gebruiken moslims proberen te bekeren.’

  Moslims mogen dus niet weten dat allah gewoon God betekent? Anders gebeurt er wat? Zouden ze eens in een ander boek kunnen gaan lezen en andere ideeën krijgen?

 4. Karel Kritisch

  Wat een treurige bedoeling daar in Maleisië. Laat de mensen lekker zelf bepalen wie of wat ze Allah noemen. Moet de staat zich niet mee bemoeien.

 5. Anna

  Maken ze er gewoon allaafhakbar van .

 6. Cornelis Berend

  Who cares… In de ene religie zat de profeet zelf aan minderjarigen, in de andere doen de opvolgers van de apostelen het. Beide zijn slecht voor het welzijn.

Reacties niet toegestaan