Maandverwachting december: geen sneeuw te bekennen

De hoop op een witte kerst kan waarschijnlijk ook dit jaar weer in de ijskast worden gezet. De laatste witte kerst was in 2010. December wordt naar verwachting namelijk een zachte maand. Volgens Weeronline komt de temperatuur geregeld in de dubbele cijfers uit en is er slechts een kleine kans op (natte) sneeuw.

De wind zit regelmatig in de zuid- of westhoek en dat houdt in dat zachte lucht vanaf de oceaan naar ons land wordt geblazen. Bij een zuidenwind kan het in Zuid-Nederland zelfs een paar keer meer dan 15 graden en zonnig worden. Toch zijn sombere dagen met veel bewolking komende maand in de meerderheid. De temperatuur komt daarbij wel regelmatig in de dubbele cijfers en door de bewolking blijft het ook 's nachts nog zacht. Als het goed opklaart, kan het tijdens rustige nachten flink afkoelen en is er ook kans op vorst, maar die nachten zijn wel duidelijk in de minderheid.

Op dagen waarop een noordwestenwind waait kan het in december wel een keer kouder worden. Hierbij zijn ook winterse buien met hagel en (natte) sneeuw mogelijk, maar een groot deel van de tijd valt neerslag gewoon in de vorm van regen. De kans op een witte kerst is erg klein, maar het is natuurlijk niet uitgesloten dat die enkele sneeuwdag in december precies rond de 25e komt.

Temperatuur

De gemiddelde temperatuur in december komt naar verwachting uit op 5 à 6 graden tegenover 3,7 graden normaal. Het gaat om het gemiddelde van dag en nacht samen. De maximumtemperatuur komt in december normaal gesproken tussen de 4 en 7 graden uit. In de nacht zijn temperaturen rond of iets boven het vriespunt gebruikelijk. In december 2020 zitten we daar zowel overdag als 's nachts vaak een paar graden boven.

Ook de rest van de winter ziet er overigens weinig hoopvol uit voor liefhebbers van koud winterweer. Januari en februari zullen naar verwachting namelijk nog zachter dan december verlopen. Daarbij is het dan ook nog eens natter dan normaal. Wat dat betreft zal deze winter waarschijnlijk vergelijkbaar worden met die van de afgelopen jaren.