Mostergas: eigenaar huizen Ede had natuurkundige kennis

De eigenaar van het complex aan de Bijsterveld in Ede was natuurkundige. De politie gaat er om die reden van uit dat de man kennis had én de beschikking had over mogelijke gevaarlijke stoffen. Dat meldde de gemeente. Specialisten van Defensie onderzoeken of de situatie in de kelderbox veilig en stabiel genoeg is om de aanwezige stoffen af te voeren. De hulpdiensten gaan uit van een scenario dat de aangetroffen stoffen inderdaad zeer gevaarlijk en giftig zijn.

50 huizen in het appartementencomplex werden vrijdag uit voorzorg ontruimd, omdat volgens de gemeente in de kelderbox vermoedelijk zeer gevaarlijke stoffen, mogelijk mosterdgas, liggen opgeslagen.

De politie ging in de kelderbox kijken na een tip van de broer van de eigenaar. De eigenaar is kortgeleden overleden. In een verzegelde brief heeft hij zijn broer laten weten dat hij in de kelderbox diverse gevaarlijke stoffen bewaarde. De broer heeft de brandweer ingeschakeld, die vervolgens de politie inschakelde. De politie trof in de kelderbox diverse stoffen aan.