Horeca dreigt met heropening, kabinet wil in gesprek blijven

Het kabinet is en blijft in gesprek met de horecabranche over de coronamaatregelen en steunpakketten. Dat zegt een woordvoerder van het kabinet in een reactie op de aankondiging van een flink aantal opstandige horeca-ondernemers om vanaf 17 januari de deuren te openen. Inhoudelijk kan hij niet op het dreigement ingaan. Hij wijst erop dat er nog een aantal momenten komen waarop het kabinet besluiten neemt. Ook ligt er een steunpakket voor de horecasector en ook daar wordt serieus over gesproken.

"Leidend voor de vervolgstappen die het kabinet gaat nemen, is het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus. Dat is op dit moment nog te hoog en het daalt maar langzaam", aldus de woordvoerder. Het kabinet kijkt volgens hem steeds naar wat mogelijk en ook nodig is. Dat geldt ook voor de horeca. Het overleg wordt onder meer gevoerd met Koninklijke Horeca Nederland (KHN).

Volgens ingewijden heeft het kabinet advies gevraagd aan de deskundigen in het OMT over een mogelijk kleine versoepeling voor de droge horeca (de restaurants) tijdens de periode rond kerst en oud en nieuw.

Op 8 december neemt het kabinet de eerste besluiten over de komende periode. Maar ook daarna en voor 17 januari zullen nog een paar beslissingen vallen, stelt de woordvoerder. Alles hangt daarbij af van de ontwikkelingen met het coronavirus.