Heimwee naar het communisme

Twintig jaar na de val van de Berlijnse Muur is in Oost-Europa weer vraag naar communistische consumptiegoederen, berucht om hun slechte kwaliteit. Ook prullaria die op de een of andere manier aan het grote totalitaire tijdperk doen denken, zijn bijzonder gewild. 
Goed, de aloude Trabant heeft de afgelopen twee decenia een zekere cultwaarde gehad, maar nu geldt dat ook voor Szerencsi chocolade, voor portretten van president Ceausescu en maarschalk Tito, en voor Frania-wasmachines. 
Op de planken in de supermarkt verschijnen opeens producten die verpakt zijn, zoals in het goede oude commie-tijdperk. Waarom? 
"Dit herinnert me aan mijn jeugd", zegt iemand uit Boedapest, "ik eet liever Szerencsi chocolade dan een Mars."  "Ik ben dol op Detska-Zakouska beschuiten," zegt een man in Sofia, "om de smaak en om de communistische verpakking." 
In Polen gaat de door een rotor aangedreven Frania wasmachine weer goed van de hand, ook al was het een machine waar huisvrouwen vroeger zelf water in moesten doen en was er vaak iets mee mis. Maar nu worden er toch weer zo’n 40.000 machines per jaar van verkocht.
Deze nieuwsgierigheid naar vroeger geldt voor mensen met verschillende leeftijden. Ouderen, zo denkt Breitbart, zijn gedreven door nostalgie. En jongeren zijn nieuwsgierig naar de manier waarop hun ouders vroeger leefden. 

Bron(nen):   Breitbart