Een Belg stichtte New York, niet een Hollander

Volgens een Belgische historicus was het niet een Nederlander die  in Nieuw Nederland het schiereiland Man Hattan kocht van de Indianen, maar was dat een Belg. De Waal Pierre Minuit, om preciezer te zijn. Dat schrijft De Volkskrant op basis van het boek van Yves Vander Cruysen, een Waals historicus: Pierre Minuit, de man die Manhattan kocht. Pierre Minuit - ook bekend als Peter Minnewit - was in 1626 gouverneur van Nieuw-Nederland, een jonge kolonie aan de oostkust van Amerika. Hij kocht er het eiland Man Hattan van de indianen, voor amper 60 florijnen - naar huidige maatstaven zo'n 730 euro. Minuit legde er de basis voor de nederzetting die zou uitgroeien tot de wereldstad New York. Hij deed dat in dienst van de Nederlandse republiek. Volgens het boek werd Nieuw Nederland aanvankelijk grotendeels bevolkt door Walen en was het dus ook logisch dat een Waal er de leiding had. De meeste historici verwerpen de Waalse aanspraken: de West-Indische Compagnie was een Nederlandse multinational, de nationaliteit van de 'directeur' deed er niet toe. Bovendien bestond Wallonië in de 17de eeuw niet eens. In Wallonië is veel aandacht voor het boek. Het gaat niet zo goed met Franssprekend België  dus een historische held is meer dan welkom

Bron(nen):   De Volkskrant      

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. James

  Wij van WC eend…

 2. FritsB

  Een stelling in de geest van “Sinterklaas was een Turk” en “Vondel was een Duitser”. Als je dan al in nationaliteit wil denken was Minuit een Spanjaard, omdat de Zuidelijke Nederlanden toen nog tot het particuliere bezit van de Spaanse koningen behoorden. Voor die tijd waren het Bourgondiërs, erna Oostenrijkers. Zo blijf je bezig. Vander Cruyssen is dan ook bepaald geen historicus.

 3. De Staatsburger

  In 1626 bestond er geen nog helemaal geen België, laat staan dat er toen Belgen bestonden.

 4. Jasper_B

  Ja en? Dit is algemeen bekend, het staat gewoon in 24 talen op Wikipedia. Daar staat ook dat Minuit in Wesel is geboren, omdat zijn protestantse ouders uit het altijd gezellige katholieke Wallonië waren gevlucht. Zonde van de tijd en het papier zo’n boek. Je kunt beter Russell Shorto’s “Nieuw Amsterdam” lezen. Daar staat dit verhaal ook in plus nog een heleboel andere interessante historische feiten en gebeurtenissen.

 5. Kees Cornelder

  Geen Nederlander? Maar een Belg?

  NEE!!!
  ‘Naar zijn paspoort’ gemeten was W.I.C.employé Pierre Minuit/Peter Minnewit in 1626 onderdaan van de prinsbisschop van Luik/Liège/Lüttich – het gebied waar het Nederlands, het Frans en het Duits elkaar ontmoeten – dat op zijn beurt onderdeel was van het Heilige Roomse Rijk der Duitse Natie.
  In het kort: ‘paspoortmatig’ gezien is Nieuw Nederland/Nieuw Amsterdam/New York dus door een DUITSER gesticht.

  Proost/À la vôtre/Zum wohl!

 6. Karel Kritisch

  Belgen bestonden nog niet in 1626. Dus kan er nooit een Belg zijn geweest die in dat jaar Nieuw Amsterdam gesticht heeft. Het grondgebied waar België nu ligt was hoofdzakelijk de Spaanse Nederlanden.

 7. Captain Caveman

  De Belgen waren toch ook als eerste op de maan? of niet..

Reacties niet toegestaan