Van Dissel: 2 miljoen Nederlanders al beschermd tegen corona

Ongeveer 2 miljoen Nederlanders zijn inmiddels beschermd tegen het coronavirus, omdat zij al eerder besmet zijn geweest. Dat zegt RIVM-directeur Jaap van Dissel tijdens een bijpraatsessie in de Tweede Kamer. Het is nog niet bekend hoe lang mensen beschermd zijn na een infectie. Sommige mensen raken voor een tweede keer besmet, maar dat is volgens Van Dissel zeldzaam.

Het aantal ligt veel hoger dan de 570.000 coronabesmettingen die bij het RIVM bekend zijn. Dat betekent dat meer mensen met corona in aanraking zijn geweest dan officieel bekend is. Veel mensen zijn besmet zonder dat ze klachten hebben. Sinds eind juni zijn er een miljoen mensen bijgekomen die het virus al hebben gehad.

Het vaccineren tegen corona start begin januari, hoopt het ministerie van Volksgezondheid. Als 60 tot 70 procent immuun is, spreekt men van groepsimmuniteit. Nu is ruim 10 procent bestand tegen het virus. Omdat corona minder besmettelijk is dan bijvoorbeeld de mazelen, hoeven er minder mensen antistoffen te hebben om groepsimmuniteit te halen. Voor de mazelen ligt die grens rond de 95 procent.

Het RIVM onderzoekt hoe en wanneer de coronamaatregelen afgebouwd kunnen worden, naarmate meer mensen beschermd zijn tegen corona. Volgens Van Dissel "duurt het wel nog even" voordat hier meer over bekend is.