De oudste moeders ter wereld

Je bent zou oud als je je voelt. Kent u die uitdrukking?
Veel vrouwen van middelbare leeftijd in ieder geval wel. Sommigen van hen voelen ook na de menopauze nog een enorme behoefte om kinderen te krijgen, en de wetenschap is steeds beter in staat om in die behoefte te voorzien.
Een nieuwe doorbraak is bereikt nu deze week bekend is geworden dat een vrouw van 49 jaar is bevallen van een kind, dat is verwekt in een IVF met een van haar eigen eicellen. Opmerkelijk is dat deze eicel was ingevroren toen de vrouw nog jonger was.
De vrouwen die tegenwoordig op nog veel hogere leeftijd bevallen (70 jaar is het huidige record) maken gebruik van eicellen van donoren. Daardoor lijkt inmiddels the sky echt the limit.  De Amerikaanse website The Daily Beast staat stil bij de opmerkelijke levensverhalen van tien vrouwen die op hoge leeftijd bevielen van een kind.
Het zijn vaak ook wat trieste verhalen. Zoals het eerste geval dat The Daily Beast eruit pikt, dat van Maria del Carmen Bousada uit Spanje (zie foto). Ze beviel in 2006 op 66-jarige leeftijd van een tweeling, nadat ze haar hele leven voor haar moeder had gezorgd en nadat ze in de Amerikaanse geboortekliniek over haar eigen leeftijd had gelogen. Het kwam haar op veel kritiek te staan, maar zelf dacht ze nog makkelijk grootmoeder te kunnen worden, gezien de hoge leeftijd (101) waarop haar eigen moeder stierf. Helaas mocht dat niet zo zijn. Ze stierf vorig jaar toen haar twee kinderen twee jaar oud waren.

Bron(nen):   The Daily Beast