De bankovervaller die spijt kreeg

Wie heeft er nog nooit van gedroom een bank te overvallen - zo maar uit het niets?
Heinrich Riesen liet het niet bij een droom, maar het is hem niet goed bekomen, zo vertelt hij aan Der Spiegel. Het levert wel een mooi verhaal op, en dat is ook wat waard.
Riesen begint met de lange aanloop: in 1999 raakte hij gokverslaafd, aan de één-armige bandiet, en leidde jarenlang een dubbelleven. Overal moest hij geld lenen, totdat de druk van één van de schuldeisers hem te veel werd. In wanhoop besloot hij - zonder enige criminele ervaring - een bank te overvallen.
En het lukte wonderwel. Dat wil zeggen: er was slechts één cassiere in de kleine bank en die was doodsbang voor het speelgoedpistool waar Riesen mee dreigde. Een tegenvaller was evenwel dat de bank alleen muntgeld in kas had. Riesen sleepte een loodzware rugzak het bos in, waar uiteindelijk niet meer dan 1260 euro in bleek te zitten.
Wat hem echter niet meer losliet, zijn de ogen vol schrik van de bankmedewerkster. "Overdag was er niets aan de hand, maar 's nachts kwamen de nachtmerries." Gekweld door zijn geweten gaf Riesen, inmiddels 28 jaar oud, zich eerder dit jaar aan. Het kostte nog veel moeite de politie ervan te overtuigen dat hij echt de dader was die ze hadden gezocht. Ondanks al zijn amateurisme had hij geen sporen nagelaten.
Dat laatste is misschien weer hoopgevend voor de dromers onder ons.

Bron(nen):   Der Spiegel