Dit is het woord van het jaar

Van Dale heeft naar goed gebruik weer het woord van het jaar bekendgemaakt. In 2020 is dat, hoe kan het ook anders, de anderhalvemetersamenleving. Veel van de twintig genomineerde termen hadden met de coronacrisis te maken.

De anderhalvemetersamenleving kreeg 29,8 procent van de stemmen en liet daarmee de nummer twee, fabeltjesfuik (11 procent) en nummer drie viruswappie (10,6 procent) ver achter zich. Er werd in de afgelopen twee weken ruim 12.000 keer gestemd. Vorig jaar won het woord boomer. Eerdere woorden van het jaar zijn blokkeerfries, treitervlogger, sjoemelsoftware en swaffelen.

Van Dale omschrijft anderhalvemetersamenleving als een samenleving die zo is ingericht dat burgers in de publieke ruimte en in publiek toegankelijke locaties ten minste anderhalve meter afstand tot anderen kunnen bewaren, met name ter voorkoming van virusepidemieën. 

In België won met 53,3 procent van de stemmen het woord knuffelcontact, door Van Dale omschreven als een persoon, buiten de eventuele leden van je gezin, met wie je nauw (fysiek) contact mag hebben, met name tijdens de coronacrisis.