Vaticaan gaat peilen: wat denkt de pastoor over homo’s of scheiding?

Het Vaticaan wil weten hoe in de kerk aan de basis wordt gedacht over omstreden kwsties. Het heeft het ongebruikelijke besluit genomen om wereldwijd te peilen hoe parochies denken over die gevoelige kwesties. De leiders van de rooms-katholieke kerk hebben een vragenlijst rondgestuurd over bijvoorbeeld geboortebeperking, scheiding en het homohuwelijk.
De National Catholic Reporter, een onafhankelijke organisatie, maakte de vragenlijst openbaar.De vragen zijn midden oktober naar alle bisschoppenconferenties gestuurd. Daarbij zat het uitdrukkelijke verzoek van aartsbisschop Lorenzo Baldisseri, de coördinator van het project om de vragen te verspreiden over zoveel mogelijk parochies. Het is de bedoeling dat er ook input komt van lokale bronnen. Dat schrijven Trouw en Het Laatste Nieuws op basis van buitenlandse bronnenDe uitkomsten van het onderzoek worden besproken tijdens een grote bijeenkomst die paus Franciscus heeft gepland voor volgende jaar. Die bijeenkomst gaat over kwesties die samenhangen met het gezin.Het project sluit aan bij de wens van paus Franciscus om het Vaticaan niet altijd zelf als middelpunt te stellen. Hij wil lokale priesters en parochies meer betrekken bij besluitvorming. Enkele vragen gaan over het homohuwelijk: is het huwelijk erkend in het betreffende land, en zo ja, hoe gaat de kerk ermee om? En hoe zou een pastoor homoseksuelen benaderen als zij bij het geloof betrokken willen worden en ook kinderen opvoeden? Andere vraag: hoe wordt Gods genade verkondigd tegenover gelovigen die zijn gescheiden of hertrouwd, of ongetrouwd samenwonen? De pastoors mogen ook aangeven wat zij verstaan onder 'familiewaarden'.

2 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. Jan koolraap

    Wat een onzin.
    Vraag het aan de gelovigen.

  2. Cornelis Berend

    Ik hoop dat ze snel overgaan tot de acceptatie van de homoseksualiteit, zodat Antoine en de zijnen zich ‘legaal’ aan elkaar mogen vergrijpen. Hopelijk loopt de RK kerk definitief leeg terwijl ze hun achterstand inhalen. Onbevlekt ontvangen…. ‘t idee….

Reacties niet toegestaan