President Trump verleent gratie aan zijn criminele vrienden

De Amerikaanse president Donald Trump heeft gratie verleend aan Paul Manafort, zijn oud-campagneleider die vorig jaar schuldig is bevonden aan onder meer samenzwering tegen de Verenigde Staten, witwassen en zich niet laten registreren als 'buitenlands agent' voor de voormalige pro-Russische regering van Oekraïne. Ook heeft Trump nogmaals besloten gratie te verlenen aan politiek medewerker Roger Stone en de vader van zijn schoonzoon, Charles Kushner.

Manafort, die nu zijn celstraf van ruim zes jaar niet meer hoeft uit te zitten, was een van de hoofdverdachten in het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller naar vermeende banden tussen de Trump-campagne en Rusland. Amerikaanse inlichtingendiensten hebben vastgesteld dat de Russen probeerden de presidentsverkiezingen van 2016 te beïnvloeden.

Roger Stone, een strategisch medewerker van de Republikeinse partij die onder meer achtergrondonderzoek deed naar politieke tegenstanders, kreeg drie jaar celstraf voor liegen tegen het Congres, belemmering van de rechtsgang en het ongepast beïnvloeden van getuigen. Trump had het vonnis van Stone eerder al omgezet naar een lagere straf.

Ook Charles Kushner, de vader van Jared Kushner, de echtgenoot van Trumps dochter Ivanka, krijgt gratie. Kushner, net als Trump een vastgoedontwikkelaar, is in 2005 veroordeeld voor fraude met campagnegeld, belastingontduiking en het ongeoorloofd beïnvloeden van getuigen. Kushner werd in 2006 al vrijgelaten na het uitzitten van twee jaar celstraf.

Woensdag verleende de scheidend Amerikaans president al gratie aan vijftien personen onder wie de Nederlandse advocaat Alex van der Zwaan en zijn oud-campagne-adviseur George Papadopoulos. Beide figuren speelden ook een rol in het Mueller-onderzoek.

Volgens ingewijden zou Trump ook overwegen om zijn kinderen Donald jr., Eric en Ivanka en zijn schoonzoon Jared preventief gratie te verlenen. Daarnaast heeft hij geopperd dat hij ook zichzelf gratie zal verlenen. Een presidentieel gratiebesluit vrijwaart iemand weliswaar van federale rechtsvervolging, maar betekent niet dat iemand niet vervolgd kan worden onder het strafrecht van een afzonderlijke staat.