Weg met 8 miljard plastic tasjes

De Europese Commissie wil een einde aan de dunne plastic tasjes die je bijna overal in Europa gratis krijgt bij het afrekenen, om daar bijvoorbeeld 1 tube tandpasta of 1 schroevendraaier in te doen. De EU rekent op een vermindering van 80%. Zo niet, dan volgt er een verplichting op vermindering. 8 miljard van de tasjes komen terecht in zeeën en oceanen, op straat en in rivieren. Daardoor worden vogels, vissen en zeedieren bedreigd, maar ook stranden aan de Middellandse Zee, de Noordzee en de Golf van Biskaje. 94% van de Noordzeevogels heeft plastic in de maag. Ierland en Denemarken doen al wel iets tegen de tasjes: Er moet in de winkels voor betaald worden, waardoor de gemiddelde Deen er nog maar 4 per jaar gebruikt en de Ier 18. Nederlanders lopen jaarlijks met 71 tasjes rond, nog steeds maar weinig vergeleken met de 466 tasjes per jaar voor de Polen, Esten, Letten, Hongaren, Slowaken en Portugezen. Die worden niet allemaal in de vuilnisbak gegooid maar belanden dus overal. De dunne tasjes, tonnen aan plastic, zijn door de natuur pas na honderden jaren verwerkt. Sommige delen van de oceaan zijn mede daardoor al veranderd in plastic soep.

Bron(nen):   Volkskrant      

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Buck Danny

  Idee: verbied die troep gewoon! Ik neem altijd een rugzak of een boodschappentas mee als ik boodschappen ga doen, dat lijkt me niet meer dan normaal. Voor die enkele keer dat mensen onverhoopt niks bij de hand hebben en boodschappen willen doen moeten ze maar een gerecyclede tas kopen, waar wat mij betreft een flinke heffing op mag zitten. Een beetje vooruit denken is toch niet teveel gevraagd?

  • johnmolenaar

   Inderdaad, het is gewoon ordinaire LUIHEID van mensen. Ik neem zelf altijd een rugtas mee. Ik woon in Nairobi, en hier is het super-super vervuild met die plastic zooi, overal op straat… Walgelijk gewoon.

   (in antwoord op Buck Danny)
   • Pietje_Precies

    aha, dus buiten de EU maken ze er een grote klerezooi van. Wat helpt een EU verbod dan? niks

    (in antwoord op johnmolenaar)
 2. marianne martens

  bij het lezen van dit bericht, rest alleen maar een grote walging over het menselijk soort, de eeuwenlange ravage’s te weeg gebracht bij alle andere soorten. Het mooie nieuws is dat steeds meer wetenschappers ( jongeren en andere leeftijdsgroepen van alle disciplines ) en praktijkdeskundigen al langer mooie oplossingen worden aangereikt, gewoon geld hieraan uitgeven en niet aan de club van Rome, pardon aan de club van Rutte en zijn handlangers ( zie economen, wat ook het merendeel van het volk al weet ).

 3. zo_maar

  Ik kreeg laatst een bruine papieren zak mee. Was ik echt blij mee.

 4. Pietje_Precies

  ik heb werkelijk nog nooit een plastic tasje in het water gegooid. Ja, lekker alles verbieden, daar wordt de wereld beter van.

Reacties niet toegestaan