Attentie: lawine

Bij lawines in de Zwitserse Alpen komen steeds minder mensen om, terwijl het aantal lawines niet afneemt - en dat laatste geldt ook voor het aantal mensen dat de sneeuw opzoekt in de wintermaanden - dat nam bijzonder toe de laatste jaren.
En wat je bovendien steeds meer hebt: de zogenaamde freerider die de piste verlaat en in de niet geprepareerde sneeuw zijn skikunsten vertoont. En juist offpiste neemt de kans toe dat iemand in een lawine terecht komt.
Onderzoek naar het aantal lawinedoden gedurende de afgelopen 30 jaar gaf echter deze uitkomsten te zien. In de eerste 15 jaar ging het om 27 slachtoffers per jaar, in de andere - meer recente - 15 jaar ging het gemiddeld om 20 doden 's jaars.
Hoe dat kan? Meer lawines, meer mensen en meer roekeloze vakantiegangers in de bergen, en toch minder doden?
Mensen die in het hooggebergte verkeren, zijn veel beter uitgerust dan vroeger. Ook is de kennis van de lokale weersomstandigheden toegenomen. Plus: de kennis hoe je moet handelen bij lawines is meer gemeengoed geworden.
Reddingsoperaties zijn nu dikwijls in handen van professionals. Al is het zo dat redding van degenen met wie de slachtoffers in de bergen zat, vaak toch het meest efficiënt blijken te zijn. Want de overlevingskans stijgt naar 80 procent als de speurtocht naar iemand onder de sneeuw binnen 15 minuten begint nadat de sneeuwmassa over het slachtoffer heen kwam. 
Advies derhalve van de Neue Zürcher Zeitung: als je zo nodig offlpiste wilt skieën, neem dan de 'Notfallausrüstung' mee. Kun je zelf alvast beginnen te graven  - nog voor de helicopter arriveert.

Bron(nen):   Neue Zürcher Zeitung