1 januari: de dag van de heiligste voorhuid

Eeuwen lang was 1 januari voor katholieken bijzonder, omdat Jezus op de achtste dag na Kerstmis volgens de evangelist Lukas (2:21.1) werd besneden. De voorhuid was uiteraard bewaard gebleven en werd op onnoemlijk veel plaatsen op de 1e januari aanbeden en om voorspraak gevraagd. 
Toen het, vanwege een veranderende moraal, ongepast werd gevonden om iets te doen wat betrekking had op de geslachtsdelen van de Heer, werd het gebruik verboden, op last van ex-communicatie. Maar stiekem leeft het gebruik voort. En in een stadje 45 kilometer van Rome, Calcata is er nog altijd het Feest van de Heilige Besnijdenis. The Daily Beast besteedt een boeiende reportage aan het verschijnsel.
Waar ook indringende theologische vragen aan de orde komen. Zoals: als Jezus is opgestaan uit de dood, is dat dan zonder voorhuid? En die relikwieën, dat zijn stukjes van Jezus; maar is dat mogelijk, stukjes van God?
Voor wie geen zin heeft in het skiën in Garmisch is de reportage van The Daily Beast aan te raden. Leerzaam & aardig tegelijk.

Bron(nen):   The Daily Beast